Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Остеоартроз: ранні прояви ураження суглобів

Остеоартроз: ранні прояви ураження суглобівОстеоартроз є одним з найпоширеніших патологій, що характеризується ураженням суглобів з високими ризиками інвалідизації. Тому розберемо детальніше, які симптоми будуть вказувати на процес ураження та чому виникає остеоартроз. 
 
Остеоартроз - це патологічний стан, що характеризується ураженням (деформація та стирання) суглобового хряща. Саме суглобові хрящі слугують тим механізмом, що забезпечує плавність рухів кісток. При їх ураженні втрачається функція амортизатора, що і викликає ряд симптомів остеоартрозу. 
 
Захворювання має хронічний характер та згодом залучає до патологічного процесу всі складові суглобу (наприклад, меніски, капсула суглобу).
 
В залежності від причини розвитку розрізняють первинну форму остеоартрозу, коли встановити провокуючий фактор не є можливим та вторинну - виникає на тлі травм, запальних процесів, вроджених аномалій структури суглобу.
 
Відмітимо, що з першими проявами захворювання людина може стикнутися вже з 30 років. Відповідно, чим старша людина, тим більший відсоток розвитку порушення. За статистичними даними в молодшому віці, більшість випадків ураження суглобів припадає на чоловіків, а в похилому віці навпаки зазвичай на жіночу стать.

Фактори, що впливають на розвиток захворювання

  1. Травми, гострого та хронічного характеру.
  2. Спадкова схильність до підвищеного травматизму.
  3. Захворювання ендокринного генезу (цукровий діабет, акромегалія, гіпотиреоз).
В зону ризику з розвитку остеоартрозу входять люди похилого віку, жінки, особи з наявністю в анамнезі ожиріння та ті, що зазнають тривалого механічного навантаження на суглоби та скелет (спортсмени; праця при якій вимагається постійне згинання суглобів та ін.) 

Які основні симптоми остеоартрозу?

Небезпека остеоартрозу полягає в тому, що на початковому етапі розвитку хворого може турбувати незначна скутість в суглобах та дискомфорт. Це не викликає занепокоєння, тим самим візит до лікаря відтерміновується, а захворювання тим часом набирає обертів.

Згодом виникають скарги:
  • біль та скутість в суглобах. Біль на початку є глухим та виникає лише при інтенсивних рухах, згодом навіть мінімальна рухова активність супроводжується сильним болем;
  • рухливість суглобу порушується, а при спробі рухів можлива поява нетипового звуку у вигляді скреготіння;
  • набряк.
Відмітимо, що специфічні симптоми будуть залежати від типу суглобу та локалізації патологічного процесу. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу проводиться на основі збору анамнезу, аналізу клінічної картини, проведення фізикального огляду. Візуалізація патологічного процесу відбувається шляхом проведення рентгенографії, сцинтиграфії, УЗД. 
 
На початковому етапі лікування полягатиме в проведенні консервативної терапії у вигляді фізіотерапії, медикаментозних препаратів (знеболювальні, нестероїдні протизапальні, хондропротектори, глюкокортикоїди).
 
У разі відсутності результату можливе проведення оперативного втручання з введенням безпосередньо в суглоб кортикостероїдів або гіалуронової кислоти. Інколи методи є більш радикальними, проводиться заміна суглобу. Найчастіше це колінні або тазостегнові суглоби. 

Профілактика

Оскільки остеоартроз являється хронічним захворюванням аби зменшити прояви симптомів та запобігти загостренню, рекомендовано:
  • дозовані фізичні навантаження, які підвищать витривалість м'язів навколо суглобів;
  • контроль маси тіла, адже зайва вага підвищує навантаження на суглоби, в першу чергу на колінні;
  • застосування спеціальних устілок для взуття та допоміжних пристроїв у вигляді тростини.
Пам'ятайте, що рух є складовою нашого життя, це є саме життя. Тому приділяйте увагу стану ваших суглобів!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм