Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні прояви травми кисті

Основні прояви травми кисті За допомогою рук ми виконуємо безліч дій, тому не дивно, що травмування кисті є найпоширенішою проблемою серед травм опорно-рухового апарату. За статистичними даними кожна п'ята травма кисті та пальців супроводжується порушенням цілісності додаткових структур, від сухожиль та нервів до кісток та суглобів. Тому розберемо які основні прояви серйозного ураження кисті.

Зауважимо, що травми кисті можуть бути різними, як по локалізації, так і по характеру пошкодження. 
Ризики травмувань підвищуються при наявності в анамнезі цукрового діабету, ожиріння.

Основні симптоми

Попри розповсюджену думку про виражені прояви травми кисті, у більшості випадків певні пацієнти можуть навіть не відчувати больові відчуття, навіть при переломі. Відповідно без професійної допомоги самостійно встановити тип травми та діагноз практично неможливо, саме тому і варто одразу звернутися до лікаря.
До основних симптомів травм кисті належать:
  • больові відчуття в місці пошкодження;
  • набряк;
  • формування гематоми;
  • обмеження в рухомості;
  • місцеве підвищення температури;
  • гіперемія.
Важливо оглянути кисть одразу після травми та виключи безпосереднє пошкодження шкірного покриву з наявністю кровотечі та уламків кісток. Саме від масштабу травми й залежатиме подальша тактика.

Тактика

Першочергово з метою зменшення больових відчуттів при забої чи іншому виду травми необхідно забезпечити кисті спокій, тримаючи її в підвищеному положенні. До місця ураження прикладається холодний компрес. Медикаментозне лікування повинно бути на основі лікарського призначення. Відповідно при наявності ранової поверхні проводиться її дезінфекція з прикладанням стерильної пов'язки та наступним зверненням до лікаря. 
 
Також у разі зберігання набряку й больових відчуттів упродовж декількох днів при незначному забої необхідно обов'язково звернутися за допомогою. 
Окрім фізикального огляду з метою підтвердження або виключення діагнозу проводитиметься ряд додаткових обстежень:
  • МРТ та КТ;
  • рентгенографія;
  • лабораторні аналізи крові, наприклад при підозрі на розвиток ревматоїдного артриту.
При виникненні травми важливо виключити пошкодження всіх складових кисті.
Тактика лікування в стаціонарі буде залежати від складності травми. Так при незначному забої та розтягненні достатнім буде консервативної терапії з застосуванням медикаментозного лікування (знеболювальні, протизапальні), фізіотерапевтичних процедур (електрофорез), обмеження рухливості кінцівки.
 
У певних випадках проводиться оперативне втручання - мікрохірургія кисті. Хірургічний метод є доцільним у разі надриві та розриві зв'язок або при появі дискомфортних відчуттів через певний час після травми. Основна мета операції полягає в зшиванні надірваних зв'язок або видаленні їх запальних частин, фіксуванні сухожиль та кісток й ін. 
 
Окрема увага приділяється реабілітаційному періоду, оскільки в протилежному випадку високі ризики тривалої непрацездатності та ймовірності інвалідизації. 
Тому при отриманні травми не варто зволікати з візитом до лікаря та займатися самолікуванням, адже чим раніше встановити діагноз, тим швидше відновиться працездатність кінцівки та мінімізуються ризики розвитку ускладнень.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм