Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Бурсит: основні причини та методи лікування

Бурсит: основні причини та методи лікуванняБурсит являє собою розвиток запального процесу в синовіальній (слизовій) сумці суглоба. Як наслідок розвиток патологічного процесу спричиняє порушення функціонування суглоба, в першу чергу його рухової функції. Відмітимо, що в синовіальній сумці в залежності від збудника може спостерігатися серозне наповнення, гнійне (при потраплянні інфекції), фібринозне (хронічні ураження) та геморагічне (при травмах з пошкодженням судин). 

Бурсит може розвинутися майже в кожному суглобі нашого тіла. Найчастіше це плечовий, ліктьовий, колінний або стегновий суглоби. Також запалення може протікати в гострій формі та хронічній. Якщо при гострій формі симптоми набирають обертів швидко, всього за 3-4 дні, то при хронічній - клінічна картина розвивається поступово, з плавним збільшенням рідини в суглобовій сумці, утворенням рубців на поверхні суглоба та порушенням рухової активності.
 
За статистичними даними чоловіки більше піддаються ураженню, зазвичай це пов'язано з частішими випадками надмірного фізичного навантаження та як наслідок травм. Бурсит ще відносять до так званих “професійних захворювань”.

Основні причини 

  1. Травмування.
  2. Розвиток інфекційного процесу.
  3. Хронічний запальний процес.
  4. Алергічна реакція.
  5. Вплив постійного й надмірного тиску на суглоб, що найчастіше пов'язано з фізичними навантаженнями.

Які симптоми будуть вказувати на розвиток бурситу?

Першочергово хворий помічає у зоні ураження припухлість округлої форми, яка при натисканні начебто пружинить. Шкірний покрив в зоні запалення синовіальної сумки суглоба гіперемована та набрякла.
 
Додатково починають тривожити больові відчуття, які обмежують рухи, особливо в нічний час. 
 
При відсутності вчасного лікування самопочуття погіршується:
  • підвищується температура тіла;
  • збільшуються лімфатичні вузли;
  • загальна слабкість та сонливість.

Діагностика та лікування

З метою точного встановлення діагнозу - бурсит, та його виду, лікар проводить фізикальний огляд зі збором анамнезу. Візуалізацію патологічного процесу можливо здійснити шляхом проведення УЗД, КТ, рентгенографії. Додатково поводиться лабораторний аналіз крові з метою встановлення запального процесу та пункція суглобової сумки з наступним взяттям посіву на виявлення збудника. 
 
При ранньому діагностуванні з відсутністю ускладнень тактика лікування характеризуватиметься проведенням медикаментозної терапії (нестероїдні протизапальні препарати, знеболювальні), фізіотерапії та накладанні компресів. 
 
Оперативне втручання є доцільним при наявності в суглобовій сумці гнійного вмісту або при розвитку хронічної форми (полягатиме у видаленні утворених спайок та надлишків рідини).
 
Важливо забезпечити повний спокій ураженій кінцівці та виключити ймовірність повторної травматизації.
 
При поміченні симптомів та усвідомленості дії можливих провокуючих факторів не варто вдаватися до самостійних методів лікування, зверніться одразу до лікаря. Це дасть можливість вчасно зупинити запальний процес та уникнути переходу його у хронічну форму. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм