Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Міжхребцева грижа: основні причини деформації та запалення диска хребта

Міжхребцева грижа: основні причини деформації та запалення диска хребтаМіжхребцева грижа являє собою патологічний стан зі сторони опорно-рухового апарату, для якого є характерним зміщення частини деформованого міжхребцевого диска. Тобто частина диска виштовхується в спинномозковий канал через тріщину, що утворилася в фіброзній оболонці, яка оточує диск та спричиняє тиск на спинномозковий нерв.
 
Міжхребцева грижа найчастіше є результатом інших захворювань під назвою - остеохондроз або спондильоз.
В зону ризику входять особи вікової категорії 30-50 років.

Провокуючі фактори

Як зазначалося вище вплинути на формування грижі може остеохондроз. Однак вагу роль становить і спосіб життя пацієнта та супутні патології:
  • ожиріння;
  • порушення обміну речовин;
  • травми хребта;
  • надмірні фізичні навантаження;
  • викривлення хребта.

Які симптоми вказують на розвиток міжхребцевої грижі?

У більшості випадків виникає грижа поперекової ділянки, більш рідше - шийного та грудного відділів.
Відповідно і специфічні прояви будуть залежати від локалізації патологічного процесу.
До загальних скарг, що виникають у хворих з міжхребцевою грижею належить:
  1. Больові відчуття в спині, що можуть іррадіювати в верхню або нижню кінцівку. Біль може бути різної інтенсивності від гострого та нестерпного до тягнучого.
  2. М'язова слабкість.
  3. Спостерігається порушення чутливості в кінцівках; хворий відчуває оніміння, поколювання, печіння.
  4. При тяжкому перебігу виникає порушене сечовипускання, параліч.
При розташуванні грижі в шийному та грудному відділах хворий може відчувати запаморочення та головний біль, перепади артеріального тиску, пряме порушення чутливості в пальцях рук.

Діагностика та лікування

Візуалізацію патологічного процесу можливо здійснити завдяки МРТ.
 
У більшості випадків проводити радикальне хірургічне лікування міжхребцевої грижі непотрібно. Адже важливо розуміти, що необґрунтоване оперативне втручання на хребті може мати досить негативні наслідки.Та і самі грижі можуть самостійно спонтанно розсмоктуватися (спонтанна резорбція).
 
Хірургічне втручання буде доцільним у разі грижі дисків, що проявляються корінцевим синдромом у вигляді порушеного сечовипускання, оніміння в ногах та ін. Саме тоді на основі проведених діагностичних методів і проводиться термінове оперативне втручання. 
 
В усіх інших випадках, тобто коли оперативне втручання не показано, проводиться консервативна терапія з призначенням протизапальних препаратів, знеболювальних, спеціальних вправ під контролем лікаря. Також при турбуванні сильних больових відчуттів проводяться епідуральні блокади. Лише у разі відсутності результату упродовж декількох місяців лікар може прийняти рішення про необхідність оперативного втручання.
 
Як метод запобігання розвитку грижі важливо дбати про стан своєї спини: слідкувати за поставою, займатися дозованими фізичними навантаженнями, спати на ортопедичному матраці.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм