Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Деформуючий артроз: які симптоми вказують на початок руйнування суглоба?

Деформуючий артроз: які симптоми вказують на початок руйнування суглоба?Деформуючий артроз (остеоартроз) - це патологічний стан, для якого характерним є ураження хряща в суглобі. Як результат патологічний стан спричиняє пошкодження кісткової тканини, суглобової капсули, м'язів та зв'язок. Також можливе утворення остеофітів - кісткова тканина, яка локалізується по краях суглобів. Має вигляд шипованих виступів.
Для захворювання найбільш характерна локалізація в великих суглобах (наприклад, колінний, тазостегновий суглоби та ін.).
 
Механізм розвитку артрозу полягає в процесі зношення хряща (гіалінового). Хрящ являє собою тканину, яка немов капелюх покриває закінчення кісток та запобігає розвитку тертю між суглобами. Відповідно, коли захворювання прогресує та набуває тяжкої форми, хрящ повністю “стирається”, а кістки починають тертися одна об одну.
 
Зауважимо, що повністю відновити процес руйнування неможливо,  він або сповільнюється або зупиняється повністю.
Помилковим твердженням є те, що артроз характерний лише для людей похилого віку. При впливі ряду патогенних чинників захворювання може розвинутися й у молодому віці.

Які основні причини розвитку артрозу?

  1. Травмування, деформація суглоба.
  2. Надмірне навантаження на суглоб.
  3. Аномалії розвитку суглобів.
  4. Віковий фактор (після 60 років ризик розвитку артрозу підвищується).
  5. Ожиріння.
  6. Запальні процеси в суглобах (артрит).
  7. Проблеми з кровопостачанням (наявність в анамнезі атеросклерозу, варикозу).
  8. Наявність в анамнезі ендокринних захворювань (ЦД, гормональний дисбаланс).
Не є виключенням розвитку деформуючого артрозу як самостійної хвороби (первинна форма артрозу).

Симптоми

Основною скаргою, що є характерною для деформуючого артрозу є поява больових відчуттів. На початковому етапі розвитку хвороби біль в суглобах турбує лише при фізичних навантажень. Однак згодом він тільки стає інтенсивнішим та все частіше виникає. 
 
Відповідно спостерігають порушення функціонування зі сторони суглобів. Так при ураженні суглобів кінцівок хворий починає кульгати, виникає хрускіт в суглобах. При відсутності належного лікування спостерігається скутість в суглобах з наступною втратою рухової можливості.

Діагностика та лікування

Діагностування деформуючого артрозу відбувається шляхом проведення зовнішнього огляду, вияснення анамнезу та аналізу скарг з розвитком клінічної картини. Візуалізація захворювання відбувається шляхом рентгенографії, де чітко зображується зменшення відстані між кістками.
Перевірка стану хрящів та сухожилля відбувається через МРТ, КТ, УЗД.
 
Лікування полягатиме у проведенні комплексної терапії з застосуванням медикаментозних засобів (протизапальні, знеболювальні), фізіотерапії (ЛФК, масаж) та ін'єкційного введення ліків безпосередньо в суглоб.
При відсутності результату від консервативної терапії проводиться оперативне втручання з наступною заміною суглоба - ендопротезування.

Профілактика

З метою запобігання та зменшення ризиків розвитку деформуючого артрозу необхідно подбати про  своєчасне лікування травм опорно-рухового апарату, контролювати масу тіла та бути в міру фізично активним. 
 
При появі больових відчуттів в області суглобів одразу зверніться до лікаря ортопеда-травматолога та не займайтеся самолікуванням.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм