Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які захворювання можуть супроводжуватися задишкою?

Які захворювання можуть супроводжуватися задишкою?Задишка в цілому є нормальним фізіологічним явищем, яке може виникнути, наприклад на фоні фізичного навантаження. Однак важливо розуміти, коли задишка виходить за межі нормального стану та може свідчити про розвиток певного патологічного процесу. 

Задишка являє собою стан, для якого є характерним утруднене дихання з наступним прискоренням дихальних скорочень, що виникає як результат фізіологічної реакції на брак кисню. 

Ймовірні причини задишки

Звісно, що за природну норму ми сприймаємо задишку, що виникає на фоні бігу або інтенсивного фізичного навантаження. Однак коли нестача повітря починає турбувати при підійманні по сходах або при сіданні на стілець - це вже є приводом звернутися до лікаря. 
 
До найпоширеніших причин, що супроводжуються задишкою належать наступні стани:
  1. Напади тривоги: ця реакція є поведінковою. Коли людина відчуває тривогу першочергово вона хоче втекти від “небезпечної ситуації”, як наслідок прискорюється серцебиття та дихання, а це вже своєю чергою й викликає задишку.
  2. COVID-19: в умовах пандемії саме задишку на ряду з втратою нюху, смаку та слабкістю відносять до симптомів коронавірусної інфекції.
  3. Алергічна реакція: внаслідок реакції організму на алерген, будь-то харчі, пилок рослин відбувається набряк та звуження дихальних шляхів, що як наслідок і викликає задишку.
  4. Захворювання серцево-судинної системи: у разі розвитку патологій зі сторони серця, орган не в змозі нормально виконувати свою функцію - прокачувати кров та відповідно доставляти кисень. Тому у разі виконання простих речей відбувається швидка втомлюваність та задишка.
Також на дихання впливає наш спосіб життя, а саме наскільки ми фізично підготовлені та наскільки наші легені натреновані; наявність шкідливих звичок; зайва вага; віковий фактор, що найчастіше пов'язується з наявністю у людей похилого віку захворювань серцево-судинної системи.
Звісно, що це далеко не всі причини, що можуть викликати задишку, не варто виключати й перебіг онкологічного процесу, травм, діабетичної коми та ін. 

Тактика

Першочергово, чим людина може собі допомогти при розвитку задишки є сповільнення темпу ходьби, прийняти положення сидячи, заспокоїтися та дихати повільними темпами (вдих носом, а видих ротом), забезпечивши при цьому доступ свіжого повітря. Такі дії будуть доцільними навіть при нападу тривоги.
 
Звісно, що у разі частих нападів задишки або збільшення їх тривалості необхідно одразу звернутися до лікаря.
Так лікарю важливо виключити небезпечні для життя стани при розвитку задишки (інфаркт, ТЕЛА). Критичними ознаками є приєднанням до процесу ціанозу, тахікардії, гіпотонії, участь в диханні допоміжних м'язів.
Окрім вияснення даних анамнезу та оцінки життєво важливих показників, додатково проводиться ряд діагностичних методів:
  • пульсоксиметрія;
  • рентгенографія та КТ;
  • ЕКГ та ЕХО-КГ;
  • бронхоскопія;
  • лабораторні дослідження крові.
Тактика лікування буде залежати від причини, що викликала задишку та тяжкості прояву порушення.
Так, наприклад при розвитку бронхіальної астми призначають стероїдні препарати та бронходилатори, а при серцевій недостатності доцільним буде проведення діуретичної терапії.
 
Запобігти задишці можливо виключивши розвиток факторів, що її провокують. Сюди належить і нормалізація маси тіла, відмова від шкідливих звичок, вчасне лікування захворювань серця та дихальної системи.
 
У разі наявності в анамнезі захворювання хронічного характеру, що періодично може провокувати напади задишки доцільним буде забезпечити собі в домашніх умовах необхідну кисневу підтримку. В залежності від типу захворювання та обсягу задишки, це може бути або кисневий балон або кисневий концентратор. Детальніше ознайомитися з приладами для кисневої підтримки та відповідно їх замовити ви зможете в медичному маркеті ITMED
Дізнатися детальніше про методи проведення кисневої підтримки можливо перейшовши за описанням: https://www.youtube.com/.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм