Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Дихальна недостатність: основні причини появи важкої задишки

Дихальна недостатність: основні причини появи важкої задишкиНаш організм може на певний час справитися з відсутністю їжі, води, однак при відсутності кисню ми не зможемо прожити й декілька хвилин. Всі життєво важливі процеси неможливі без основного компонента під назвою кисень. Безперебійне потрапляння кисню до організму відбувається внаслідок злагодженої роботи органів дихальної системи.

Дихальна недостатність може розвинутися при порушенні будь-яких етапів транспортування кисню, від браку кисню у повітрі та неможливості прохідності дихальних шляхів до порушення транспортування кисню через кровотворну систему. Однак найпоширенішим станом для якого характерним є розвиток дихальної недостатності є розвиток патологічного стану зі сторони легень.
 
Дихальна недостатність - це патологічний процес, що характеризується порушенням газообміну у легенях з наступним розвитком гіпоксемії або гіперкапнії. Тобто відбувається процес порушення газового складу крові з наступним зниженням рівня оксигенації або підвищення рівня вуглекислого газу.
При розвитку дихальної недостатності з метою забезпечення киснем організму активно приєднується серце, це також надалі може негативно на ньому зобразитися. 
Зауважимо, що ДН може протікати в гострій або хронічній формах.

Основні причини 

  1. Захворювання органів дихання на різних рівнях (COVID-19, набряк легень або горла, новоутворення метастатичного або первинного характеру).
  2. Ураження судин, що можуть супроводжуватися альвеолярною кровотечею. 
  3. Надмірна маса тіла.
  4. Анемія.
  5. Розвиток інфекційних процесів в організмі.
  6. Неврологічні розлади.
  7. Деформація грудної клітки (кіфосколіоз)

Які симптоми вказують на розвиток дихальної недостатності?

Дихальна недостатність незалежно від її форми, гіперкапнична або гіпоксемічна мають один спільний прояв - це поява задишки.
Додатково до суб'єктивних та об'єктивних симптомів можливо віднести появу наступних станів:
  • больові відчуття в області грудної клітки;
  • кашель з кровохарканням;
  • симптоми гіпоксії у вигляді ціанозу, тахікардії та тахіпное;
  • сонливість та порушення дезорієнтації в просторі.
Також хворого турбують симптоми основного захворювання.

Діагностика та лікування

Діагноз встановлюється на основі перебігу захворювання та виключення інших можливих причин появи задишки. Візуалізація патологічного процесу відбувається шляхом проведення наступних методів діагностики:
  • спірометрія;
  • рентгенографія;
  • ЕКГ та ЕХО-КГ;
  • лабораторні аналізи крові (ЗАК, біохімія, газометрія);
  • пульсоксиметрія (визначення сатурації - рівень насиченості крові киснем).
Інші діагностичні методи будуть в індивідуальному порядку призначатися лікарем в залежності від причини, що викликала розвиток затяжної задишки.
Оскільки ДН небезпечна високими ризиками летального результату та тяжкістю відрізнення загострення хвороби від її прогресування (аж до термінальної стадії)  - важливо вчасно провести діагностичні заходи та розпочати лікування!
 
При розвитку гострої форми ДН першочергово відбувається відновлення прохідності дихальних шляхів шляхом серцево-легеневої реанімації з наступною інтубацією (при необхідності). 
 
Окрема увага виділяється оксигенотерапії, як при гіпоксемії з необхідністю високої концентрації кисню в дихальній суміші так і при хронічній формі в домашніх умовах на довготривалій основі.
 
ШВЛ проводиться у разі відсутності результату від оксигенотерапії та відсутності корекції гіпоксемії.
 
Специфічне лікування залежатиме від причини. Так при інфекціях це може бути антибактеріальна терапія, а при пневмотораксі проводитиметься дренування плевральної порожнини. Хворим призначається дієта зі зниженим вживанням вуглеводів та фізіотерапія. 
 
Важливо розуміти, що дуже часто дихальна недостатність є ускладненням перебігу COVID-19. Тому якщо при підтвердженому діагнозу ви лікуєтесь в домашніх умовах під контролем лікаря це свідчить про легкий перебіг захворювання який контролюється медикаментозними препаратами. Дуже часто ускладнення з боку дихальної системи при COVID-19 відбувається на другому тижні захворювання, тому важливо активно стежити за своїм самопочуттям. При розвитку дихальної недостатності у хворого виникає утруднене дихання, збільшується частота дихальних рухів, а інколи розвивається й кровохаркання. Тому при погіршенні самопочуття одразу сповістіть лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм