Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гіпоксія: які симптоми вказують на дефіцит кисню в організмі?

Гіпоксія: які симптоми вказують на дефіцит кисню в організмі?Гіпоксія або киснева недостатність являє собою стан при якому відбувається дефіцит кисню, як в окремих частинах тіла, так і в організмі цілому. Тобто можливий варіант коли кисню достатньо, але тканини не в змозі його засвоювати, або він недостатньо насичує органи та тканини.

Дефіцит кисню при набутті критичного стану є небезпечним для життя, та при відсутності своєчасного лікування може завершитися летальним результатом.
Класифікація кисневої недостатності буде залежати від походження причини.
 
Наприклад, розрізняють екзогенну гіпоксію, що викликалася зміною рівня насиченості вдихуваного повітря внаслідок впливу зовнішніх факторів. Також на розвиток кисневої недостатності може вплинути розвиток анемії (гемічна гіпоксія) або порушення функції тканин поглинати кисень та ін.
 
Щодо тривалості патологічного стану, то кожен випадок є індивідуальним. Оскільки гіпоксія може розвинутися як упродовж декількох секунд, годин, так і тривати місяцями або роками, що є характерним для її хронічної форми.

Основні провокуючі фактори 

  1. Набряк легень та слизової бронхів.
  2. Тривале знаходження в приміщенні з обмеженим доступом повітря.
  3. Васкуліти, ураження судин при цукровому діабеті.
  4. Знаходження у високогір'ї або політ на високі відстані.
  5. Анемія.
  6. Отруєння (чадним газом, нітратами).
  7. Запальні процеси в легенях, що є дуже актуальною проблемою у зв'язку з COVID-19.

Симптоми, що вказують на розвиток гіпоксії

Розвиток клінічної картини та її інтенсивність буде варіюватися в залежності від форми гіпоксії. Однак до типових скарг належить розвиток наступних станів:
  • головний біль та запаморочення;
  • блідість шкірних покривів;
  • постійна слабкість та сонливість;
  • показники артеріального тиску знижуються;
  • безконтрольне скорочення м'язів;
  • частота та глибина дихання знижується, згодом при погіршенні самопочуття спостерігається поверхневе дихання.
Хронічна форма попри незворотні наслідки для організму має нестрімкий розвиток. Особливістю даного перебігу є зміни зі сторони фаланг пальців, вони нагадують “барабанні палички”. 
 
Зауважимо, що при відсутності лікування виникає набряк мозку та існують високі ризики летального результату внаслідок ураження серцево-судинної системи та дихального центру.
 
При розвитку гострої гіпоксії важливо надати потерпілому невідкладну допомогу з забезпеченням доступу свіжого повітря, викликом швидкої з наступною оксигенацією під час транспортування до медичного закладу. 

Діагностика та лікування

Окрім зовнішніх ознак та встановлення ступеню гіпоксії, важливо оцінити наявність ускладнень. З цією метою можливе проведення ЕКГ та ЕХО-КГ, пульсоксиметрії, лабораторних аналізів крові.
 
Тактика лікування буде залежати від ступеня гіпоксії. Тобто можливо обмежитися виключно змінами у способі життя (фізична активність, провітрювання приміщення) або необхідне проведення комплексної терапії. 
Першочергово проводиться оксигенація за допомогою застосування кисневого концентратора або кисневого балона. При тяжкому перебігу можливе підключення до апарату ШВЛ.
Медикаментозна терапія включатиме призначення бронхорозширювальних препаратів, антикоагулянтів та ін.

Гіпоксія при COVID-19

Однією з патологічних ознак COVID-19 є розвиток “тихої” або “щасливої” гіпоксії. При розвитку даного стану, причини якого достеменно не відомі, у хворих спостерігається розвиток пневмонії тяжкої форми та дефіцит кисню в артеріальній крові. Однак при цьому відсутні типові ознаки для гіпоксії у вигляді задишки або прискореного дихання. Тобто в організмі відбувається руйнівний запальний процес, але хворий відчуває себе задовільно.
 
Для “тихої” гіпоксії характерний раптовий дисбаланс зі швидким настанням критичних показників, рівень сатурації знижується і пацієнтові необхідно надання невідкладної допомоги. 
 
Саме тому контролювати стан свого здоров'я, як при COVID-19, після виліковування гіпоксії, так і в цілях профілактики можливо за допомогою пульсоксиметру, приладу для вимірювання насиченості крові киснем. Він є зручним та простим у використанні, однак при цьому таким цінним та незамінним при діагностуванні порушень зі сторони дихальної системи.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм