Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Токсичний набряк легень: основні причини

Токсичний набряк легень: основні причини Токсичний набряк легень є тим ураженням, яке виникає внаслідок контактування з хімічними речовинами. Найчастіше причина розвитку набряку пов'язується з нехтуванням технікою безпеки під час роботи з токсинами. Які симптоми вказуватимуть на розвиток патології? Далі з'ясуємо.

Токсичний набряк легень - це патологічний стан, для якого є характерним інгаляційне надходження токсичних речовин з переважним їх впливом на легеневу тканину. Як наслідок відбувається насичення надмірною кількістю рідини (яка багата на білок) інтерстиціальної тканини та альвеол.
 
Механізм розвитку захворювання буде залежати від самої токсичної речовини, її фізико-хімічних властивостей - розчинність у рідині, яка покриває дихальні шляхи.
 
Так, наприклад легкорозчинні отруйні речовини (хлор, сірководень) найчастіше викликають ураження верхніх дихальних шляхів, трахеї та бронхів. Це може проявлятися змінами зі сторони шкірного покриву та розвитку кон'юнктивіту. Тільки при високій концентрації патологічний процес поглиблюється і своєю чергою спричиняє токсичний набряк легень.
Важкорозчинні - одразу проникають у глибокі шари легеневої тканини.
 
Тобто основна причина розвитку токсичного набряку легень у вдиханні речовин задушливої та подразнювальної дії.

Які симптоми вказують на розвиток токсичного набряку легень?

Початковим етапом ураження легень є поява слабкості, кашлю, першіння в горлі, головний біль. Далі клінічна картина набирає обертів у вигляді появи:
  • ціанозу;
  • поверхневого дихання;
  • зміни кольору шкіри (землистий);
  • вологих хрипів;
  • холодного поту;
  • пінистих виділень з ротової порожнини рожевого забарвлення.
Токсичний набряк належить до некардіогенного типу набряку легень, тобто для даного порушення не є характерні симптоми ураження серцево-судинної системи.

Діагностика та лікування

Оскільки токсичний набряк легень є загрозливими для життя станом необхідним є вчасне надання медичної допомоги. Тому до приїзду швидкої, хворого варто посадити та утримувати його в такому положенні, забезпечити доступ свіжого повітря.
 
Діагноз встановлюється на основі збору анамнезу з наступним підтвердженням контакту з токсичною речовиною та аналізу розвитку клінічної картини. Візуалізація патологічного процесу відбувається шляхом проведення рентгенографії, ЕКГ, ЕХО-КГ. Додатково проводяться лабораторні аналізи крові (в тому числі на кисень та вуглекислий газ).
 
Тактика лікування залежатиме від стадії розвитку набряку. Основою терапії є проведення кисневого лікування, дегідратації організму (діуретики), призначення гангліоблокаторів, еуфіліну, атропіну та ін. Хворому необхідно забезпечити постільний режим та спокій. 
У разі потреби й надалі кисневої підтримки в домашніх умовах, доцільним буде мати в наявності кисневий концентратор, придбати який Ви зможете в медичному маркеті ITMED.

Дізнатися детальніше про кисневу підтримку пацієнта можливо перейшовши за посиланням: https://www.youtube.com/.
Відмітимо, що період одужання є досить тривалим внаслідок виниклих ускладнень, серед яких є розвиток пневмонії, вторинного набряку легень, токсичного гепатиту. Також не є виключенням розвитку летального результату при невчасному наданні допомоги.
 
Аби знизити ризики токсичного набряку легень, першочергово необхідно створити належні умови праці:
  1. Організація промислової вентиляції.
  2. Обов'язкове застосування ЗІЗ.
  3. Профілактичні медичні огляди робітників.
  4. Контролювання концентрації токсичних речовин в робочій ділянці.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм