Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Кашлюк: основні симптоми інфекції у дітей

Кашлюк: основні симптоми інфекції у дітейКашлюк - це патологічний стан інфекційного генезу, що характеризується ураженням дихальних шляхів.
Особливу небезпеку захворювання становить в перші роки життя дитини. Так більшість випадків припадає саме на дітей віком до п'яти років. Дорослі також можуть хворіти на кашлюк, однак патологія має більш легший перебіг.
 
Інкубаційний період триває до 30 днів від моменту зараження. Відповідно що хворий за цей час є поширювачем інфекції, попри відсутність явно виражених ознак.
Далі розвивається активна стадія кашлюку, що своєю чергою поділяється на катаральну та судомну. І якщо при першому варіанті симптоми нагадують перебіг ГРВІ, то судомна форма характеризується надмірною інтенсивністю виниклих симптомів. Так внаслідок впливу бактерій та спазму діафрагми, виникає сильний кашель з відходженням мокротиння, блювання.

Причини

Щодо основної причини кашлюка, то ним виступає аеробний збудник - Bordetella pertussis. Основний механізм передачі якого являється повітряно-крапельний шлях. 
 
Бактерія стійка у зовнішньому середовищі та при потраплянні в організм виділяє токсин, який має безпосередній вплив на центральну нервову систему дитини. 

Основні прояви кашлюку

Клінічна картина інфекційного захворювання залежатиме від стадії розвитку та від того, чи щеплена дитини. Відповідно у разі наявності щеплення симптоми протікають легко та нагадуватимуть респіраторну вірусну інфекцію.

До основних симптомів кашлюку належить:
  • сильний “гавкітливий” нападоподібний кашель з відходженням мокротиння (густе, склоподібне). Основна характерна ознака виникає внаслідок подразнення токсином збудника рецепторів слизової носоглотки. При цьому кашель неможливо усунути ніякими ліками;
  • висока температура тіла;
  • загальна слабкість;
  • лихоманка, озноб;
  • головний біль, “ломота” в тіла;
  • відчуття стороннього тіла в горлі;
  • порушення дихання.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається лікарем інфекціоністом на основі клінічної картини, збору анамнезу та ряду лабораторних методів досліджень, таких як: мікроскопічне дослідження мазків, взятих з зіву; серологічні та загальні дослідження крові; ПЛР дослідження; метод ІФА тощо.
 
Лікування є комплексним та полягатиме в усуненні збудника, боротьби з гіпоксією та нападами кашлю. Так терапія включає призначення антибіотиків, антигістамінних препаратів, відхаркувальних, заспокійливих та проведення кисневої терапії. 
У більшості випадків лікування поводиться вдома, з обов'язковим дотриманням 14-денного карантину. Також важливо забезпечити регулярне провітрювання кімнати, вологе прибирання. Відмітимо, що чудовим варіантом для проведення дезінфекції в приміщенні є застосування бактерицидного рециркулятора. Прилад забезпечує до 98% знезараження повітря від патогенних збудників та при цьому завдяки своїй закритій конструкції є абсолютно безпечним при роботі. Придбати бактерицидний рециркулятор можливо в медичному маркеті ITMED
 
Госпіталізації ж потребують тяжкі та середньотяжкі випадки кашлюку, перебіг захворювання з ускладненнями, а також в обов'язковому порядку діти до 1-2 років.
Основною специфічною профілактикою кашлюку є проведення вакцинації згідно календаря щеплень.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм