Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

COVID-19: особливості перебігу у дітей

COVID-19: особливості перебігу у дітейЯкщо на початку пандемії COVID-19 вважалося, що діти менш схильні до розвитку даної інфекції, то вже сьогодні ці дані абсолютно зазнали змін. Діти мають такий же ризик захворіти, як і дорослі. Навіть попри меншу статистику захворюваності. Тому розберемо детальніше на які симптоми у дитини варто звернути увагу та хто входить в групу ризику з ускладненим перебігом.

Коронавірусна інфекція є збудником, що уражає верхні й нижні дихальні шляхи, і зазнати цього ураження можуть діти будь-якого віку та статі. Адже будь-де де є хвора людина, існують й високі ризики зараження, від дитячого майданчика, навчального закладу до власної домівки. При чому штам Дельта має більш вищий відсоток зараження та агресивніший перебіг. 

Фактори ризику

Не можливо точно спрогнозувати, як вірус себе поведе у тому, чи іншому випадку. Однак ризики його тяжкого перебігу з розвитком ускладнень, підвищуються при наявності у дитини в анамнезі супутніх патологій: захворювання серця, дихальної системи, генетичні порушення, знижений імунітет, ожиріння, цукровий діабет тощо. 

Основні прояви коронавірусної інфекції у дітей

Не можливо конкретно зазначити прояви коронавірусу у дітей, як і вплив супутніх захворювань на його появу. Тобто хтось може перехворіти у легкій або середній формі, а хтось зазнає тяжкого ускладнення та потрапляє до відділення інтенсивної терапії.

Щодо основних проявів захворювання, то до них можна віднести розвиток наступних станів:
  • втрата нюху та/або смаку;
  • гарячка;
  • катаральні явища;
  • порушення зі сторони шлунково-кишкового тракту (діарея, нудота й блювання, біль в животі);
  • постійний кашель;
  • втома;
  • задишка;
  • головний біль.
Для кожного окремого випадку, характерний свій перебіг клінічної картини. Так респіраторні ознаки та порушення зі сторони ШКТ є характерними для категорії дітей віком від моменту народження до 9 років. У дітей старшого віку (починаючи з 10 років) клінічна картина зосереджує симптоми у вигляді задишки, кашлю та лихоманки.
 
Відмічається, що найтяжчий перебіг COVID-19 спостерігають у новонароджених та дітей раннього віку. Так найчастіше ускладнення виникають у вигляді тяжкої пневмонії або серйозних розладів ШКТ, насамперед зневоднення. У першому випадку у дитини розвивається висока температура, що не збивається або при зниженні швидко повертається до високих показників, а при розладу ШКТ - дитина стає в'ялою, практично не відвідує туалет та при плачу практично не має сліз, що вказує на зневоднення організму. Звісно, що всі ці симптоми потребують негайної госпіталізації.
 
Також трапляються випадки тяжкого ускладнення серед дітей у вигляді мультисистемного запального синдрому. Для нього є характерним розвиток запального процесу ряду органів, від серця, судин, нирок, легень, мозку до шкіри та очей. 
 
Відповідно, чим старшою є дитина, тим більша ймовірність легшого перенесення вірусу. 

Вакцинація дітей проти COVID-19

На сьогодні МОЗ затвердило рекомендації щодо проведення вакцинації дітей віком від 12 до 17 років. Насамперед це діти, що входять в групу ризику тяжкого перебігу недугу. При цьому стало доступним проведення щеплення усіх охочих дітей цієї вікової категорії.
Відмітимо, що щеплення дітей дозволено виключно за згоди батьків або опікунів. 
Наразі препарат для проведення вакцинації є виключно Comirnaty від Pfizer-BioNTech.
Також не варто забувати про обов'язково вакцинацію для самих дорослих. Адже саме вакцинація є основним методом уникнення тяжкого перебігу COVID-19.

Тактика

Важливо зрозуміти, що якщо при проведенні діагностики та отриманні позитивного результату ПЛР-тесту, першочергово проконсультуйтеся з лікарем. Не ризикуйте здоров'ям дитини та не вдавайтеся до самостійного лікування. При неускладненому перебігу, доцільним буде обмежитися контролем температури тіла, сатурації та слідкування за загальним самопочуттям.
 
Якщо стан дитини погіршується, варто одразу звернутися до лікаря педіатра або викликати швидку. Де в умовах стаціонару надаватимуться необхідні терапевтичні дії.

Профілактика

  1. Вакцинація проти грипу.
  2. Носіння масок.
  3. Дотримання дистанції.
  4. Належна гігієна рук.
  5. Провітрювання приміщень.
  6. Знезараження повітря. Нові реалії вимагають максимального проведення всіх мір безпеки. Одним і таких заходів стала дезінфекція повітря в приміщенні. Особливо при наявності дітей. З цією метою використовується бактерицидний рециркулятор, прилад який забезпечує дезінфекцію повітря на 98% від патогенних збудників. Він є абсолютно безпечним у використанні, а придбати та детальніше ознайомитися з його видами, Ви зможете скориставшись послугами медичного маркету ITMED.
Подавайте відповідний приклад своїм дітям та також не нехтуйте всіма необхідними профілактичними заходами.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм