Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Епілепсія: основні причини розвитку у дітей

Епілепсія: основні причини розвитку у дітейЕпілепсія є небезпечним станом, яка виникає раптово, що і викликає шок в оточуючих та інколи ступор з неможливістю надати допомогу. Однак чому дане порушення виникає у дитячому віці та яке лікування застосовується? З'ясуємо далі. 

Епілепсія - це патологічний стан, що характеризується розладами мозкової діяльності  у вигляді характерних повторювальних нападів. Відмітимо, що епілепсія є хронічним неврологічним розладом. Сам по собі термін епілепсія містить широкий ряд типів нападів, однак їхньою особливістю є однотипність та повторюваність.

Механізм розвитку захворювання полягає в порушенні функціонування нейронів, що як наслідок викликає напади судомної або несудомної природи з наступною затьмареною свідомістю та іншими типами розладів. 
 
За статистичними даними найбільший відсоток випадків епілепсії припадає на період 6-8 років, або - підлітковий вік.
Існує декілька форм епілепсії, в першу чергу це ті, що виникають у певному віці. Так це дитяча абсансна епілепсія та в підлітковому віці – ювенільна миоклонічна епілепсія.  

Які фактори впливають на розвиток епілепсії?

  1. Інфекційні процеси та їх наслідки (наприклад, перенесення енцефаліту, менінгіту).
  2. Травми голови.
  3. Новоутворення головного мозку.
  4. Спадковий фактор.
  5. Вроджені аномалії головного мозку.
  6. Порушення з боку метаболізму (наприклад, порушення обміну глюкози) та дефіцит мікроелементів (насамперед магнію та цинку).
Тобто можна зробити висновок, що чинників які можуть спровокувати порушення є досить багато. 

Прояви епілепсії

Основним проявом епілепсії є поява мимовільних короткочасних судом, як по всьому тілу, так і в окремій його частині. Також напад епілепсії супроводжується втратою свідомості або мимовільним спорожненням сечового міхура та актом дефекації (оскільки м'язи всі розслаблюються).
 
Напад епілепсії може виникнути у малюків, тому особливу увагу необхідно звернути на появу нетипових симптомів у вигляді:
  • посмикування кінцівок;
  • незвичної рухової активності;
  • епізодів завмирання погляду;
  • “кивків” або смикання голови в одну сторону.
Сам епілептичний напад розвивається у декілька етапів. Так на початку виникає мимовільний спазм м'язів, відбувається короткочасна зупинка дихання, що свідчить про початок тонічних судом. 
 
Зазвичай через 30 секунд дихання стабілізується, а м'язи починають ритмічно скорочуватися (клонічні судоми). Після епілептичного нападу дитина засинає на кілька хвилин. Після пробудження про виниклий стан, вона не пам'ятає.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається шляхом проведення ряду обстежень:
  • електроенцефалографія (як вдень, так і під час сну);
  • МРТ та КТ;
  • лабораторні дослідження.
Важливу увагу необхідно приділити наданню першої допомоги дитині при нападі епілепсії. Так в першу чергу голову необхідно повернути на бік, а з метою уникнення травм доцільним буде підкласти щось м'яке під голову та притримувати кінцівки.
 
Після підтвердження діагнозу - епілепсія та відповідного огляду дитячого невролога та лікаря педіатра, коригування стану відбувається шляхом призначення протиепілептичних препаратів.  
 
Важливим етапом буде психосоціальна адаптація дитини, дотримання дієти (кето-дієта). Діти з діагнозом епілепсія дуже чутливі до змін в оточенні, насамперед негативного характеру. Тому стрес, втома, поганий сон, неправильне харчування - можуть спровокувати загострення хвороби. Ці фактори важливо виключити. 
Оперативне втручання буде доцільним у разі відсутності результату від медикаментозної терапії та при симптоматичній формі епілепсії, наприклад якщо напади викликаються пухлиною мозку. 
 
При виникненні нетипових симптомів у вашої дитини, не зволікайте зі зверненням до лікаря. Також не варто самостійно пов'язувати певні симптоми епілепсії у малюків виключно з особливостями їх розвитку.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм