Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Неприємний запах з рота: основні причини його появи у дитини

Неприємний запах з рота: основні причини його появи у дитиниПоява неприємного або нетипового запаху з рота у дитини є можливим. Однак чи потребує воно лікування та які фактори можуть викликати дитячий галітоз? З'ясуємо далі.

Нормою вважається, якщо неприємний запах виникає після пробудження вранці, коли вночі внаслідок пересихання слизової оболонки відбувалося активне розмноження бактерій. Відповідно достатнім буде попити води та почистити зуби як запах зникає.
 
В першу чергу відмітимо, що перед тим як почати панікувати зверніть увагу на загальний стан дитини. Тобто якщо малюк не вередує, активний та має здоровий вигляд достатнім буде при необхідності проконсультуватися з педіатром. Іншою справою є порушення загального самопочуття, млявість з можливою появою запаху ацетону з роту у дитини. Даний стан потребує надання невідкладної допомоги.

Які стани та захворювання можуть супроводжуватися неприємним запахом з рота?

  1. Недотримання належної гігієни порожнини рота внаслідок чого в ротовій порожнині поширюються бактерії. Як наслідок у занедбаних  випадках це є небезпечним гінгівітом, стоматитом, карієсом та поширенням запального процесу на інші ділянки ротової порожнини. Тому насамперед при появі неприємного запаху з рота увага приділяється детальному очищенню зубів і язика двічі на день.
  2. Стоматологічні проблеми, які відповідно мають тісний зв'язок з недотриманням гігієни рота. Це є найбільш простим видом порушення для діагностування. Так зовнішньо спостерігається набряк та гіперемія ясен, помітний карієс. 
  3. Інфекційний процес в ротовій порожнині, що викликатиме гнильний запах з рота.
  4. Порушене продукування слини (зменшення) або зміни у її складі. Рідина виконує ряд важливих функцій, від травної, до захисної й бактерицидної, тому зміни у механізмі її вироблення й викликають неприємний запах з рота. 
  5. Захворювання шлунково-кишкового тракту, як запального, так і паразитарного характеру. Це своєю чергою викликає порушення процесу всмоктування корисних речовин та перетравлення їжі. Як наслідок виникає порушення метаболізму, інтоксикація організму та відповідно й запах з рота. 

Види запахів та їх характеристика

  1. Запах ацетону може вказувати на порушення функціонування підшлункової залози або розвиток гельмінтозу. Відповідно особливе занепокоєння повинно викликати поява запаху ацетону у малюка разом з підвищенням температури тіла. Це є прямою ознакою розвитку ацетонемічного синдрому.
  2. Солодкий запах може свідчити про порушення функціонування печінки або жовчного міхура, розвитку кандидозу.
  3. Запах аміаку вказуватиме на ураження зі сторони сечовидільної системи, надлишок білка (при отриманні його з відповідними харчовими продуктами) або розвиток цукрового діабету.
  4. Гнійний запах у більшості випадків вказує на розвиток запального процесу у горлі, з розвитком ангіни та формуванням гнійних пробок. 
І це відповідно не всі можливі варіанти запахів з ротової порожнини, однак кожен викликається певним порушенням в організмі дитини, з додатковим приєднанням інших проявів.

Тактика

Оскільки ймовірних причин появи неприємного запаху з роту є досить багато, в першу чергу звернення відбувається до лікаря педіатра, який на основі даних анамнезу, розвитку клінічної картини направлятиме пацієнта до вузькопрофільного спеціаліста (стоматолог, гастроентеролог, оториноларинголог). Додатково проводяться лабораторні аналізи крові, сечі, калу з метою визначення ймовірних проблем, будь-то запалення, анемія чи то гормональне порушення. При необхідності ймовірне проведення УЗД, рентгенографії або МРТ. 
 
Відповідно цього й проводиться лікування. Наприклад, якщо проблема стоматологічна, лікуються зуби з подальшим дотриманням належної гігієни ротової порожнини.
 
Також рекомендовано дотримуватися наступних рекомендацій, з метою зменшення неприємних проявів, навіть якщо дитина є здоровою:
  1. Дотримання питного режиму.
  2. Забезпечення вологості слизовим оболонкам носоглотки шляхом сольових розчинів для носа. В протилежному випадку це забезпечує легке потрапляння патогенних збудників до організму. Тому так важливо вдома провітрювати кімнати, зволожувати повітря, що є особливо актуальним з настанням опалювального сезону. Явним показником сухості слизової носа є поява сухих кірочок в ньому.
  3. Проходження обов'язкових профілактичних оглядів у педіатра, стоматолога, навіть якщо стан дитини є задовільним.
  4. Збалансоване харчування з переважанням овочів та фруктів, злаків, кисломолочних продуктів. При цьому цукровмісні продукти доцільним буде обмежити.
  5. Дотримання гігієни порожнини рота з самого малечку.
Пам'ятайте, що справжню причину запаху самостійно встановити практично неможливо, якщо звісно це не є інтенсивний запах ацетону. Тому якщо упродовж певного часу Ви помічаєте даний прояв у своє дитини - зверніться до лікаря педіатра для подальшого обрання тактики лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм