Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Нервовий тик: основні причини нав'язливих рухів у дитини

Нервовий тик: основні причини нав'язливих рухів у дитиниПоява неконтрольованих рухів або часте кліпання у дитини є ознакою нервового тику. Однак при цьому на жаль реакція дорослих не завжди є вірною, дитину починають сварити, змушувати контролювати свої дії, що тільки посилює прояви розлади. Які дії необхідно приймати та чому виникає нервовий тик у дитячому віці? З'ясуємо далі.

Нервовий тик - це патологічний стан нервової системи, що характеризується появою мимовільного скорочення м'язів та нав'язливих рухів.

Особливістю нервових тиків є те, що вони є неритмічними та можуть виникати у будь-якій частині тіла. Наприклад, може виникати окремо тик обличчя, що супроводжується кліпанням, натягнутою посмішкою, шмигання носом. Або окремо виникають мимовільні рухи в області шиї. Характерною особливістю нервових тиків є те, що діти їх не помічають, а отже їм вони не приносять дискомфорт. Зазвичай помічення мимовільних рухів відбувається з боку однолітків або дорослих.

Моторний вид тиків характеризується саме появою мимовільних рухів. Також можлива поява вокальних тиків, які поєднуються з диханням та супроводжуються покашлюванням, свистом. Щодо розповсюдженості патологічного процесу, то тики можуть бути поширеними коли відбувається приєднання декількох груп м'язів, так і локальними, що супроводжуються одним мимовільним рухом.

До групи ризики найчастіше входять діти віком 4-5 років, або 6-7, що пов'язано з новим етапом їхнього життя, а саме початок відвідування дитячого садка або школи. Однак звісно, це не означає, що кожна дитина може стикнутися з нервовим тиком, найчастіше це дітки з більш лабільною нервовою системою.

Які фактори впливають на розвиток нервового тику?

  1. Психоемоційний стан: негаразди в школі, зміна звичного для дитини оточення, сварки дорослих.
  2. Розвиток захворювань, які призводять до загального ослаблення організму та як наслідок розвиток тику (отит, пневмонія, вірусні інфекції, що тяжко перенеслися).
  3. Інтоксикація організму (захворювання ШКТ, гельмінти).
  4. Перевтома та недосип.

Діагностика та тактика лікування

Дуже часто нервові тики плутають зі станом під назвою паратики, коли діти гризуть нігті, накручують волосся на палець та ін. Однак при паратиках коли дитина сконцентрована на чомусь цікавому нав'язливі рухи зникають. При зверненні до лікаря невролога окрім загального огляду та збору анамнезу, з метою виключення епілепсії та інших захворювань проводиться електроенцефалографія, МРТ та лабораторні аналізи крові, калу.

Тактика лікування нервових тиків в першу чергу полягатиме в усуненні тригеру порушення. Оскільки навіть призначення медикаментозних препаратів без усунення основної причини не буде мати довготривалого результату. Седативні препарати будуть рекомендовані при впливі порушення на якість життя дитини або ускладненому перебігу нервових тиків з об'єднанням декількох їх видів.

Важливо провести бесіду з батьками, та пояснити негативні наслідки заборон та сварки за мимовільні рухи. Оскільки це може лише погіршити та загострити перебіг розладу.

Дитині також варто обмежити час проведення за комп'ютером, телевізором та іншими гаджетами. Рекомендується проводити роботу з психологом, яка дасть можливість дитині розкрити ймовірні проблеми.

Пам'ятайте, що своєчасна діагностика дасть можливість запобігти серйозним наслідкам для здоров'я вашої дитини. Звернутися за консультацією до дитячого лікаря невролога Ви зможете скориставшись послугами Всеукраїнського каталогу клінік ITMED


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм