Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Синдром дефіциту уваги з гіперактивністю: як вчасно розпізнати проблему?

Синдром дефіциту уваги з гіперактивністю: як вчасно розпізнати проблему?Синдром дефіциту уваги з гіперактивністю є станом який оточений стереотипами та загадками. Які відповідно не приносять користі людям, що живуть з даним порушенням. Тому розберемо детальніше які симптоми повинні насторожити та що може спровокувати СДУГ у дитячому віці?

Синдром дефіциту уваги з гіперактивністю (СДУГ) - це патологічний стан психічно-поведінкового характеру, що у більшості випадків виникає у дитячому віці.
При цьому синдром дефіциту уваги може виникати як окремо від гіперактивності, так і разом.
 
У більшості випадків СДУГ діагностують не раніше досягнення дванадцятирічного віку.

Класифікація синдрому дефіциту уваги з гіперактивністю

В залежності від перебігу захворювання розрізняють наступні його типи:
  • класичний: базується на порушенні функціонування кори лобових часток мозку. Відповідно клінічні прояви виникатимуть у вигляді дезорієнтації, неуважності;
  • неуважний: порушення покладено в зниженні мозкової активності в мозочку й лобовій корі. Окрім загальних симптомів синдрому, додатково приєднуються порушення у вигляді схильності зациклюватися на собі, відсутністю мотивації;
  • синдром дефіциту уваги з надмірною фіксацією: характеризується вже розвитком зациклення на негативних думках, з додатковим приєднанням нав'язливої поведінки;
  • лімбічний тип: до типового перебігу захворювання приєднуються відчуття заниженої самооцінки, бажання відсторонитися від всіх;
  • тип СДУГ з порушенням в роботі скроневих часток. Характеризується надмірною емоційністю, почуттям тривоги, неможливістю адекватно реагувати на критику у свою адресу.

Які фактори впливають на розвиток захворювання?

Точних причин розвитку даного порушення не встановлено. Однак існує зв'язок між синдромом та спадковим фактором, протіканням вагітності матері та впливу провокуючих чинників: вживання алкоголю та куріння, розвиток інфекцій, народження з малою вагою. Також спровокувати СДУГ можуть травми голови у дитини або перенесення нею тяжких інфекційних захворювань.

Основні прояви СДУГ

В першу чергу на що можуть звернути увагу батьки у поведінці своєї дитини: погана успішність у школі або явна відмінність у поведінці дитини від її однолітків. Так в поведінці дитини спостерігається:
  • імпульсивність: дитина на заняттях часто перебиває, викрикує з місця;
  • неуважність в усіх її проявах, від звичайної організованості до відсутності зосередженості при розмові з дорослим;
  • гіперактивність: дитина непосидюча, нетерпляча, тобто надмірно активна.
Небезпекою синдрому є те, що дуже часто ці симптоми характерні й абсолютно для здорових дітей. Тому розрізнити порушення можливо тільки пильно слідкуючи за станом дитини. Так якщо прояви порушення присутні упродовж пів року, надалі буде доцільною консультація спеціаліста.

Тактика

Встановлення діагнозу відбувається у більшості випадків зі слів рідних та оточуючих дитини, внаслідок спостереження за його поведінкою. Додатково проводиться розширений ряд обстежень з метою виключення інших патологічних процесів.
 
Оскільки СДУГ являється так званим функціональним розладом і його неможливо повністю вилікувати, в першу чергу лікар призначатиме внесення корективів у спосіб життя дитини:
  • дотримання режиму дня;
  • збалансоване харчування;
  • дихальні вправи;
  • фізіотерапія (масаж, ЛФК). 
Інколи до корекції поведінки приєднується й медикаментозна терапія.
 
Додатково надаються рекомендації для батьків. 
 
Відмітимо, що не є виключенням розвитку синдрому й у дорослому віці. Тільки прояви захворювання будуть мати меншу вираженість.
Пам'ятайте, що якщо упродовж тривалого часу Ви помітили зміни у поведінці дитини типові для синдрому дефіциту уваги - зверніться в першу чергу до спеціаліста.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм