Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які симптоми можуть вказувати на розвиток пухлини мозку у дитячому віці?

Які симптоми можуть вказувати на розвиток пухлини мозку у дитячому віці?На жаль статистика розвитку новоутворень мозку зростає. Хвороба не щадить нікого, незалежно від віку. Однак, якщо з клінічною картиною новоутворень у дорослих певною мірою існує обізнаність, то поява яких симптомів у дітей повинна насторожити? Розберемо це далі.

Які фактори впливають на розвиток пухлини?

Яка основна причина розвитку раку у дітей? У дорослих ми знаємо, що аби знизити ризики важливо виключити куріння та алкоголь, правильно харчуватися та ін. Але чому патологія виникає у дітей?
 
Зазначимо, що онкопатологія може бути вродженою та набутою. Також вона має назву “генетична помилка”, коли організм не розрізняє атипових клітин або коли відбувається розвиток неправильного зростання ембріональних клітин мозку плода при розвитку ще в утробі матері. 
 
До основних провокуючих факторів належить спадковість, вплив онкогенних вірусів, забруднене токсинами середовище, радіація. Наразі неможливо точно встановити причин, адже великий відсоток належить вродженим формам раку мозку. Попри те, що у період вагітності мама вела здоровий спосіб життя.

Які симптоми можуть бути ймовірними ознаками пухлини?

Небезпека полягає в тому, що пухлини головного мозку дуже часто можуть маскуватися, та не мати специфічних проявів у вигляді больових відчуттів, особливо на початкових стадіях розвитку. 
Тому особливе занепокоєння повинні викликати поява наступних симптомів:
  • підвищення температури тіла, яку неможливо скорегувати;
  • блідість шкіри;
  • слабкість;
  • незрозумілі больові відчуття, головний біль (періодичний або постійний);
  • нудота та блювання;
  • у немовлят можливе збільшення окружності голови;
  • порушення зору (відсутність чіткості зображення) та координації рухів. 
Також важливо враховувати й зміни зі сторони поведінки дитини. Можлива безпричинна дратівливість, раптова млявість та сонливість, напади страху, неконтрольований раптовий сміх або агресивність.

Діагностика та лікування

Візуалізація патологічного процесу та підтвердження або виключення діагнозу відбувається шляхом проведення МРТ та КТ. Для дітей раннього віку проводиться нейросонографія.
 
Кожен тип пухлини має свої особливості та локалізацію, відповідно і тактика лікування буде у кожному випадку індивідуальною: радіотерапія, стереотаксична радіохірургія, інтраопераційна променева терапія, хімієтерапія та ін.
 
З метою зменшення ризиків розвитку пухлини важливо привчати дітей до здорового способу життя: 
  • дотримання режиму сну;
  • правильне харчування, з виключенням продуктів, що містять трансжири;
  • дозовані фізичні навантаження (спортивні секції).
Пухлини головного мозку можуть виникнути у людини будь-якого віку. Проте найбільший відсоток зареєстрованих випадків припадає на вікову категорію до 15 років та після 65 років. Тому важливо враховувати провокуючі фактори, обов'язково приводити дитину на профілактичні огляди та при появі тривожних симптомів не встановлювати самостійно діагнози, а одразу звернутися до лікаря. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм