Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вірус Коксакі: основні симптоми ентеровірусного захворювання

Вірус Коксакі: основні симптоми ентеровірусного захворюванняВірус Коксакі являє собою ентеровірусне захворювання, шлях передачі якого повітряно-крапельний або фекально-оральний. Джерелом зараження є хворі люди, які навіть можуть і не мати характерних симптомів хвороби.
Найчастіше ураженню підлягають діти до п'яти років. Зауважимо, що після перенесення захворювання стійкий імунітет не формується, тобто дитина може заразитися повторно, але інтенсивність симптомів буде менш вираженою. 
Коксакі містить в собі групу вірусів - з 30 ентеровірусів активної форми, які розмножуються в ШКТ, тим паче, що вони мають високу стійкість до кислого вмісту шлунка.

Які симптоми вказують на розвиток захворювання?

Перші симптоми дають про себе знати упродовж десяти днів після інфікування.
 
У хворого спостерігається кашель, підвищення температури, головний біль та біль у м'язах, висипання. Не є виключенням розлади шлунка, у вигляді рідких водянистих випорожнень. Ці симптоми нагадують протікання звичайних сезонних захворювань, що відповідно ускладнюють діагностування вірусу Коксакі. 
 
Однак специфічною ознакою захворювання є симптом - рука-нога-язик. Для цього симптому характерне утворення водяних пухирців (везикули з прозорим вмістом), локалізація яких зосереджена в ротовій порожнині, між пальцями кінцівок (рук та ніг). Свербіння ці утворення не викликають.

Діагностика та лікування

Діагностичні заходи полягатимуть в зборі анамнезу та проведення лабораторних досліджень:
  • ПЛР дослідження (калу та змивів з носоглотки).
  • Серологічний аналіз крові.
  • Клінічний аналіз крові.
Захворювання не потребує специфічного лікування. Тому при розвитку симптомів у дитини варто одразу звернутися до лікаря. 
 
Тактика лікування при встановленні діагнозу буде направлена на усунення симптомів.
Так хворому необхідно дотримуватися постільного режиму, вживати необхідну кількість рідини та дотримуватися дієти. Симптоматичне лікування включатиме обробку утворених пухирців на шкірі та слизових оболонках антисептиками. У разі підвищення температури доцільним буде призначити жарознижувальні та протизапальні препарати.
 
Зауважимо, що при вірусі Коксакі антибактеріальна терапія не проводитися, виключенням є профілактика бактеріальних ускладнень.

Методи запобігання захворювання

Як дорослим, так і дітям з метою зменшення ризиків розвитку вірусу Коксакі, рекомендовано:
  • Проводити гігієнічну обробку рук (особливо після відвідування туалету та громадських місць).
  • Обмежити контакт з хворими.
  • Слідкування за дітьми, а саме не допущення потрапляння до рота побутових речей.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм