Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Розеола у дитини: симптоми та методи лікування

Розеола у дитини: симптоми та методи лікуванняІснує ряд захворювань у дитячому віці, які тяжко діагностувати, адже вони не мають чітко виражених симптомів. До однієї з таких патологій належить розеола. Розберемо детальніше, що це за інфекція, та як зрозуміти, що це не алергічна реакція та вчасно звернутися до лікаря.
Розеола має ряд інших термінологій, від псевдокраснухи до раптової екзантеми та являє собою вірусне захворювання, для якого характерний перебіг 3-х денної гарячки та появи висипань. За статистикою з даним захворюванням стикаються дворічні малюки.
 
Складність та небезпека захворювання полягає в тому, що її складно діагностувати, адже найчастіше розеолу сприймають за алергічну реакцію. Тим самим призначаючи ряд непотрібних ліків. 
Для кожної хворої дитини перебіг захворювання варіюються від легких проявів до яскраво вираженої клінічної картини.

Що спричиняє появу розеоли у дітей?

Найбільш поширеною причиною розеоли є вірус герпесу людини 6-го типу, рідше - 7-го.
Носіями вірусу найчастіше є дорослі, які навіть не здогадуються про це. У дорослому віці єдиним проявом захворювання може стати синдром хронічної втоми.
Відповідно шляхами передачі вірусу від людини до людини є повітряно-крапельний шлях зараження, коли інфікований чхає, кашляє або перебуває в тісному приміщення, яке погано провітрюється зі здоровою людиною.
Не виключається момент передачі вірусу через слину. Пора року на інфікування не впливає.

Як проявляється розеола?

Початок захворювання розпочинається з раптового підвищення температури тіла, втрати апетиту, збільшення лімфатичних вузлів, набряку повік та симптомів, які нагадують перебіг ГРВІ (кашель, нежить). 
 
Через три-п'ять днів з'являється висип у вигляді плоских плям рожево-червоного забарвлення. Локалізуються вони на спині, грудях та животі. Пізніше розповсюджуються на шию та обличчя. Особливістю розеоли є те, що висипання не виникають на кінцівках. Плями не викликають дискомфортних відчуттів, не сверблять та не болять. Вони самостійно зникають через декілька годин або діб. 

Лікування та діагностика

Зазначимо, що встановлювати діагноз - розеола, має виключно лікар педіатр, не варто самостійно призначати дитині певні ліки. Необхідно негайно звернутися до лікаря, якщо:
  • вік дитини менш ніж три місяці та у неї спостерігається висока температура;
  • температура тримається понад 5 діб;
  • жарознижувальні препарати не дають результату;
  • поява ознак зневоднення;
  • дихання стає утрудненим, з'являється задишка;
  • блідість або синюшність шкіри, слизових та язика;
  • сплутана свідомість.
Окрім зовнішнього огляду під час діагностики лікар призначає проведення лабораторного аналізу крові. 
Найкращим лікуванням розеоли на думку лікарів є створення комфортних умов для одужання:
  • спокій та багато пиття;
  • жарознижувальні, противірусні препарати;
  • доступ свіжого повітря в кімнаті.
Заразною дитина вважається на період гострого перебігу, а саме до появи висипань, тому варто огородити її від контакту з іншими дітьми.
У більшості випадків захворювання протікає у легкій формі. Однак ускладнити перебіг може ослаблена імунна система. Так і за словами лікарів особливу небезпеку становить лише початковий етап розвитку розеоли - висока температура. Адже у немовлят вона може спричинити судоми та зупинку дихання. 
Оскільки вакцини від розеоли не існує єдиним оптимальним варіантом запобігти захворюванню буде уникати контакту з хворими та підтримувати імунітет на високому рівні.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм