Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Головний біль: основні причини появи порушення у дітей

Головний біль: основні причини появи порушення у дітейГоловний біль є частою скаргою серед дорослого населення. Водночас дане порушення не є окремим захворюванням, а становить собою сигнал, що свідчить про патологічний стан в організмі. У більшості випадків, головний біль не має серйозного обґрунтування та може виникати на фоні нервового перенапруження або перевтоми. 
Однак, що стосується головного болю у дітей? Більшість вважає, що діти не схильні до появи даного симптому і це є хибною думкою. Тому розберемо детальніше, які фактори можуть викликати головний біль у дитячому віці та хто більш схильний до його появи.
Головний біль може потурбувати дитину у будь-якому віці, бувають випадки коли вона навіть не має можливості про це сказати та поскаржитися.
 
Частіше біль турбує дітей шкільного віку, аніж молодшого, що звісно пов'язується зі збільшеним розумовим та фізичним навантаженням. 

Основні причини розвитку головного болю у дітей

  • Перевтомлення, внаслідок розумового навантаження під час навчання. Полегшити стан допоможе відпочинок, прогулянки на свіжому повітрі та звісно ж раціональне харчування.
  • Тривале перебування в погано провітрюваному приміщенні, що як наслідок призводить до кисневого голодування організму.
  • Відсутність здорових харчових продуктів у раціоні, з переважанням ковбасних виробів.
  • Глистяні інвазії, продукти життєдіяльності яких токсично впливають на нервову систему.
  • Патологічні стани: ГРВІ, що може супроводжуватися температурою, ЛОР-патології (отит, синусит), мігрень, запалення мозкової тканини (менінгіт, енцефаліт).
  • Період статевого дозрівання, особливо у дівчат підлітків, що пов'язується з настанням менструального синдрому.
  • Травми.
  • Зниження зору - при напруженні очних м'язів можлива поява головного болю.
  • Неправильна постава або тривале знаходження в нерухомому положенні, що може спричинити порушення кровопостачання судин.
Зауважимо, що у дітей грудного віку головний біль може викликатися внаслідок проходження періоду адаптації до навколишнього середовища. Її черепна коробка є ще досить ніжною та еластичною, а тому процес адаптації може викликати підвищення внутрішньочерепного тиску. Також на даний стан може впливати наявність у дитини гідроцефального синдрому.

У яких випадках необхідно одразу звернутися до лікаря?

Бити на сполох у рідкісних та короткочасних випадках головного болю у дитини не варто. Однак занепокоєння має викликати часто повторювальний біль, з певною періодичністю та сильною інтенсивністю.
При цьому лікар може призначити додатково консультацію вузького спеціаліста (невролога) з наступним проведенням КТ та електроенцефалограми.
 
Обов'язкового звернення та спостереження упродовж тривалого часу потребує й головний біль, що виник після перенесеної травми.
У випадках супроводження головного болю підвищеною температурою, нудотою та блюванням, судомами та втратою свідомості - викликайте швидку. 
 
Надання допомоги при головному болі у дитини залежатиме від встановленої його причини. Якщо біль турбує дуже рідко та не є сильним, достатньо звернути увагу на режим навантаження та відпочинку, більше проводити час на свіжому повітрі. 
Варто пам'ятати, що головний біль є симптомом, тому при його нападі звичайне знеболювальне може мати лише короткочасний ефект, важливо усунути причину. 
 
Важливо звертати увагу на самопочуття дитини, її поведінку, скарги та можливий розвиток явних симптомів окрім головного болю. Й відповідно не відкладати візит до лікаря. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм