Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рахіт у дітей: ознаки, лікування. Профілактика рахіту

Рахіт у дітей: ознаки, лікування. Профілактика рахітуРахіт – це захворювання, пов’язане з нестачею вітаміну D, при якому порушується фосфорно-кальцієвий обмін та відбувається специфічне ураження кісткової тканини. Ця хвороба характерна для організму, що росте та розвивається (дитячого), адже зміни відбуваються саме в зонах росту. Саме тому така важлива рання діагностика рахіту, бо деякі порушення в будові кісток та зміни внутрішніх органів можуть мати незворотній характер, і людина залишиться інвалідом на все життя.

Як розпізнати рахіт у дитини?

При початковій стадії хвороби уражень зазнає нервова система, тому перші ознаки рахіту можуть проявитися уже у віці 2-3-х місяців. До найперших проявів рахіту лікарі відносять:
  • порушення сну;
  • дратівливість, плаксивість;
  • часті здригання;
  • поганий апетит;
  • великий розмір тім’ячка;
  • підвищену пітливість;
  • облисіння потилиці.
Звичайно, майже всі ці ознаки є в любого немовляти в тій чи іншій мірі, тому діагноз зможе поставити лише компетентний лікар. Діагностика проводиться на основі симптомів, іноді призначаються додаткові обстеження: біохімічний аналіз крові, який можна зробити на сучасному гематологічному аналізаторі (під час рахіту підвищується лужна фосфатаза, знижується рівень фосфору, іноді – кальцію), аналіз сечі по Сулковичу, рентген кісток скелету.

Небезпека рахіту

Якщо вчасно не звернути увагу на хворобу, у малюка можуть бути наступні патології:
  • порушення кісткової тканини;
  • розм’якшення кісток черепа;
  • ущільнення на ребрах, зап’ястях;
  • викривлення хребта, грудної клітини, тазу та ніг;
  • плоскостопість;
  • неправильний прикус.
Якщо форма рахіту запущена, то можливі такі наслідки:
  1. Затримка психосоматичного розвитку: дитина пізно починає перевертатися, сидіти, повзати, ставати на ніжки, ходити.
  2. Слабкість м’язів та підвищена рухливість суглобів.
  3. Пізнє прорізування зубів.
  4. Слабкий імунітет і, як наслідок, часті хвороби.
  5. Порушення функцій внутрішніх органів (печінки, легень, серця, ЖКТ).

Чому виникає рахіт та як його не допустити?

Рахіт виникає через нестачу в організмі дитини вітаміну D. Причинами цього можуть бути: патологічні стани матері під час вагітності, неправильне харчування матері, дефіцит сонячних променів, недоношеність, велика маса тіла новонародженої дитини, багатоплідна вагітність, штучне вигодовування, пізнє чи неправильне введення прикорму, спадкова схильність до хвороби.

Треба розуміти, що вітамін Dпотрапляє до організму через їжу (морська риба, яйця, молоко) та через сонячне світло. Проте, особливо взимку, люди відчувають його значний дефіцит, а отже обов’язково потрібно вживати вітамін Dмедикаментозно для профілактики рахіту. Починати профілактику необхідно ще під час вагітності: майбутня мама повинна багато гуляти на свіжому повітрі, правильно харчуватися, приймати полівітаміни.

Для новонародженої дитини профілактикою рахіту є: грудне вигодовування, щоденні прогулянки на вулиці, гімнастика, масаж, вчасне введення прикорму. У зимовий час педіатр обов’язково призначить профілактичний прийом вітаміну Dв краплях.

Лікування рахіту

Лікування рахіту може призначити лише лікар. Це буде вітамін D, препарати кальцію, фосфору. Важливе правильно розраховане дозування, адже передозування може бути токсичним та шкідливим для дитини.

Важливу роль у лікуванні відіграють такі прості речі, як правильно організований режим дня, прогулянки, тривале грудне вигодовування, якісний та своєчасний прикорм.

Рахіт – це небезпечна хвороба, проте самостійно такий діагноз ставити не варто. Слід прислухатися до рекомендацій педіатра та зберігати здоровий глузд у питаннях догляду за новонародженою дитиною, і тоді ця хвороба пройде стороною.

Читайте також: У чому небезпека дефіциту вітаміну D – коментарі експертів

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм