Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Що треба знати про пневмонію у дітей – інформація для відповідальних батьків

Що треба знати про пневмонію у дітей – інформація для відповідальних батьківПневмонія – це дуже серйозне та небезпечне захворювання. Його наслідки можуть бути важкими і для дорослих, що вже казати про дітей. Сучасна медицина навчилася ефективно боротися з цією хворобою, тож головна задача батьків – не пропустити початок та загострення недуги у дитини.

Пневмонію ще називають запаленням легень, вона може мати вірусну чи бактеріальну (найчастіше) природу. Найбільш поширені випадки цієї хвороби у дітей – у віці від 6 місяців до 6 років. При цьому у 60 % випадках вона викликана пневмококами. Пневмонія – це інфекційне запалення легеневої тканини, коли інфекція потрапляє в найнижчі відділи дихальної системи. Частина легені, уражена хворобою, перестає виконувати свою основну функцію: засвоювати кисень та виділяти вуглекислий газ. По суті, частково вражається дихальна функція людини. Запалення легень може призвести до таких небезпечних ускладнень, як розвиток отиту (запалення середнього вуха), менінгіту.

Типові симптоми пневмонії, про які варто знати батькам:

  • підвищена температура тіла (більше, ніж 38°С), яка тримається більше 3-х днів поспіль;
  • вологий кашель;
  • часте дихання з кряхтінням, коли дитина вдихає частіше, ніж 40 разів на хвилину;
  • сині губи та нігті, бліда шкіра;
  • втрата апетиту;
  • різка слабкість.
Запалення легень може бути ускладненням після звичайної вірусної інфекції, коли вірус накладається на бактерію. Ознакою цього буває повторне підняття температури уже після того, як вона декілька днів трималася на нормальному рівні. Це привід занепокоїтися та звернутися до лікаря.

Лікар може діагностувати пневмонію, послухавши дитину та почувши вологі хрипи в легенях. Для підтвердження діагнозу зазвичай роблять рентгенівський знімок. Саме рентген дозволяє з максимальною точністю встановити діагноз «пневмонія».

Запалення легень у новонароджених

Окремий, дуже важкий та серйозний випадок – пневмонія у новонароджених дітей. Немовля може захворіти через мікроб, який потрапляє до його легень ще при знаходженні в утробі матері (так звана вроджена пневмонія), під час пологів чи від хворої людини після пологів. Складність ситуації полягає у тому, що звичайні віруси можуть стати причиною запалення легень у малюків, організм яких ще не зміцнів після народження.

Пневмонію у новонароджених часто викликає вірус герпесу чи хламідія, що потрапляють в дихальні шляхи дитини від хворої матері. Тому це величезна зона відповідальності батьків, які повинні зробити все, щоб вберегти свого малюка від таких страшних ризиків.

Протікає запалення легень у новонароджених дітей досить важко, воно потребує постійного нагляду, іноді навіть в реанімації. Летальні випадки теж бувають, хоча, якщо вчасно звернутися за допомогою, сучасне лікування є досить ефективним.

Лікування пневмонії у дітей

На жаль, у більшості випадків запалення легень потребує лікування у стаціонарі та приймання антибіотиків. Найчастіше їх призначають в уколах, що дозволяє найбільш точно розрахувати необхідну дозу препарату з урахуванням віку та ваги дитини.

Хоча у більшості випадків пневмонія є бактеріальною інфекцією, вірусні теж трапляються. Їх лікувати антибіотиками не потрібно. Та вірусне запалення легень теж може протікати дуже важко і потребувати лікування в палаті інтенсивної терапії та спеціальних кисневих процедур.

Пневмонія лікується довго – від 2 до 4 тижнів, залежно від ступеня тяжкості хвороби. Велику роль у процесі видужування відіграє природний імунітет дитини.

Щеплення від пневмонії

Найчастіше пневмонію викликає бактерія пневмокок. Крім цього тяжкого захворювання, вона викликає ще й бронхіти, отити та інші дитячі й дорослі хвороби. Існує щеплення від пневмококу, яке досить ефективно захищає людський організм від даної бактерії. Його немає в календарі обов’язкових щеплень, тому вакцина платна. Батьки роблять вакцинацію від пневмококу на свій розсуд.

Пневмонія – важка хвороба, яка може мати багато серйозних ускладнень. Тому батькам слід уважно ставитися до здоров’я своїх дітей та не допустити переходу цього захворювання у тяжку, затяжну форму. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм