Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми викривлення носової перегородки

Основні симптоми викривлення носової перегородкиПерегородка в носі являє собою хрящ в носовій порожнині, який розділяє ніздрі на праву та ліву. В нормі він займає центральне положення, однак при впливі певних факторів, як вроджених, так і набутих можливе викривлення носової перегородки. Про це детальніше ми й з’ясуємо далі. 

Викривлення перегородки — це стан, при якому носова перегородка значно зміщена від центру або викривлена, що ускладнює дихання.
 
Даний стан потребує надання медичної допомоги. Оскільки попри негативні наслідки для загального стану здоров’я, існує безпосередній вплив на якість життя пацієнта. Так сильно викривлена перегородка може викликати проблеми з диханням, застійні явища та головні болі. Методи лікування обиратимуться в залежності від перебігу захворювання та його тяжкості.

Основні причини

Насамперед відзначимо, що викривлення носової перегородки може бути вродженим. До іншої причини належить травма носа, яка може виникнути у результаті ДТП, бійки, падіння, заняття певним видом спорту. Відмітимо, що даний стан може тільки прогресувати з віком, оскільки процес старіння має безпосередній вплив на структуру носа.
 
Це також може бути результатом нормального розвитку. Так у міру зростання носа, перегородка також росте й іноді в одну сторону. Як правило, це найпоширеніша причина викривлення перегородки.

Характерні ознаки

  1. Труднощі з диханням через ніс. Також можливо коли через одну ніздрю легше дихати. 
  2. Часті випадки інфекційних процесів.
  3. Носові кровотечі.
  4. Хропіння.
  5. Сухість слизової носа.
  6. Відчуття закладеності носа.
  7. Больові відчуття в обличчі при сильному викривленні, при якому поверхні всередині носа стикаються та спричиняють тиск.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі проведення фізикального огляду та даних анамнезу. 
Щодо тактики лікуванні, яка обирається у цьому випадку, то у більшості випадків вона не потрібна.
 
Звісно, що сильно виражене викривлення потребує радикальних методів у вигляді оперативного втручання - септопластика. 
За відмовою пацієнта від радикальних методів чи наявністю інших протипоказів до операції можливо обрати альтернативну тактику, яка не усуне викривлення, однак допоможе зменшити симптоми. До прикладу це можуть бути лікарські препарати (антигістамінні, назальний спрей, деконгестанти), спеціальні назальні смужки.
 
Пам’ятайте, що при викривленні перегородки, яке потребує лікування, доцільним обговорити все з лікарем, а не самостійно боротися з проявами порушення.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм