Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини надмірної сльозотечі

Основні причини надмірної сльозотечіСльози виділяються через слізні протоки, а їх функція полягає у зволоженні очей та усунення сторонніх частинок та пилу. Часто ми спостерігаємо надмірну сльозотечу коли дивимось на сонце або кашляємо.

Однак, коли сльозотеча спостерігається на тривалій основі та супроводжується іншими симптомами варто звернутися до лікаря.

Надмірна сльозотеча діагностується як епіфора. Не варто виключати коли часта епіфора, хронічна сльозотеча, зустрічається у немовлят й дорослих старше 50 років.
Більш детальніше про ймовірні причини даного стану далі.

Основні причини сльозотечі

За сльозотечею можуть бути приховані як певні захворювання, так і звичайні природні явища. Природною реакцією організму на надмірне продукування сліз є емоції, кашель та блювання, позіхання, напруження очей. А також погодні умови типу сильного вітру, яскраве світло.

Тобто це надлишок сліз, який є тимчасовим. Як правило сльозотеча і має тимчасовий характер та зникає самостійно після усунення причини або одужання очей.

Також з найпоширеніших причин сльозотечі є синдром сухого ока. Надмірно сухі очі можуть викликати надлишок сліз, оскільки очі не отримують належного зволоження. Відповідно продукування великої кількості сліз створює так зване замкнуте коло.

До інших можливих причин сльозотечі можна віднести застуду, алергію (сінна лихоманка), запалення повік, трихіаз (врощення вій), закорковування слізних проток, приймання певних лікарських препаратів (стероїди, гіпотензивні), травма та потрапляння стороннього тіла.

Негайного звернення до лікаря потребують випадки коли наряду з надмірним продукуванням сліз людину починають турбувати інші виділення з ока, коли сльозотечі передує травма ока, гіперемія та набряк навколо ока, порушення зору.

Діагностика та тактика лікування

Як зазначалося вище сльозотеча проходить без лікування. В протилежному випадку лікар проводить ряд додаткових обстежень. Серед них рентгенографія, КТ, ендоскопічне обстеження, тест з застосування спеціальних кольорових очних крапель.

Тактика лікування включатиме призначення очних крапель, антигістамінних якщо проблема криється в алергічній реакції. При розвитку очної інфекції доцільним буде призначення антибактеріальної терапії. Більшість вірусних інфекцій
очей проходять без лікування.

Якщо у пацієнта синдром сухого ока, лікар може призначити штучні сльози або очні краплі, що відпускаються за рецептом.

Показаннями до оперативного втручання є блокування слізних проток, що дасть можливість сформувати дренаж ока та проблеми з повіками.

Стан коли сльозяться очі є досить поширеним явищем, яке не завжди викликає занепокоєння. Так епіфора спричинена алергією чи вірусною інфекцією проходить самостійно. Однак варто враховувати, що сльозотеча може бути ознакою серйозних інфекційних процесів. Тому при появі інших дискомфортних станів негайно зверніться до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм