Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Хімічний опік ока: основні ознаки та методи лікування

Хімічний опік ока: основні ознаки та методи лікуванняПотрапляння до ока будь-яких речовин хімічного характеру може призвести до серйозного ураження та навіть втрату зору. Тому важливо негайно отримати необхідну допомогу, навіть якщо пошкодження викликає незначний дискомфорт.

Хімічний опік ока являє собою серйозну травму. Адже деякі хімічні речовини можуть проникати глибоко в структуру ока й спричиняти сильне пошкодження. Ступінь ураження залежатиме від виду хімічної речовини та тривалості її знаходження в оці.
 
Зазвичай пошкодження обмежується передньою частиною ока, включаючи рогівку й кон’юнктиву, і іноді внутрішні структури ока, включаючи кришталик. А от опіки, які проникають глибше рогівки, є найважчими, часто викликаючи катаракту та глаукому.
 
Відзначимо, що близько 15%-20% опіків стосується принаймні одного ока.

Характерні ознаки

  1. Печіння.
  2. Больові відчуття.
  3. Відчуття стороннього тіла в оці.
  4. Гіперемія (почервоніння) очей та повік.
  5. Зниження зору.
  6. Підвищена чутливість до світла.

Основні причини

Як зазначалося вище хімічний опік ока можна отримати через хімічні речовини у твердих, рідких, порошкових або аерозольних продуктах.

До прикладу це можуть бути наступні речовини:
  • дезінфікуючі засоби;
  • розчинники;
  • рідина для зняття лаку та косметика;
  • засоби загального прибирання;
  • відбілювач.
З чим найчастіше може стикнутися людина так це з опіками лугом, кислотами та хімічними подразниками (наприклад, побутові миючі засоби).

Тактика

Насамперед що варто робити при потраплянні хімічної речовини до ока це ретельно промити його (15-20 хвилин). У більшості випадків невеликий бризок хімічної речовини в очі не завдасть остаточної шкоди. Однак це не виключає необхідності звернення за лікарською допомогою, враховуючи, що пошкодження очей не завжди помітно відразу. 
 
При ураженні агресивними хімічними речовинами в першу чергу очі промиваються великою кількістю води. Далі потрібно звернутися за медичною допомогою. Важливо точно знати, що саме викликало ураження. Пам’ятайте, що тертя очей чи натискання на них, може тільки погіршити ситуацію. Це ж стосується і самостійного використання очних крапель. При носінні контактних лінз не рекомендовано їх одразу знімати, оскільки вони слугують так званим бар’єром. 
 
В умовах медичного закладу лікар може призначити знеболювальні краплі, краплі для розширення зіниць, що дасть можливість оцінити ступінь травмування. Місцеві антибіотики можуть допомогти запобігти інфекційному процесу, тоді як місцеві стероїди зменшать запалення. Інші методи лікування можуть включати штучні сльози та знеболювальні.
При серйозному травмуванні пацієнтові може знадобитися оперативне втручання.
 
Пам’ятайте, що хімічним опікам очей можна повністю запобігти, використовуючи захисні окуляри, при роботі з небезпечними речовинами!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм