Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні симптоми крововиливу у сітківку ока

Основні симптоми крововиливу у сітківку окаСітківка це шар задньої частини ока, через яку проходить світло. Дана тканина потребує нормального кровопостачання аби виконувати свою функцію. Однак за певних умов, можливий розвиток крововиливу у сітківку, про перебіг якого ми поговоримо далі.

Крововиливи можуть бути внутрішніми та зовнішніми. Досить рідко крововилив у сітківку може виникнути самостійно, переважно це свідчить про розвиток більш серйозної проблеми. Тобто все, що пошкоджує очі або кровоносні судини, може спричинити крововиливи в сітківку. І не завжди це супроводжуватиметься симптомами. 
 
Залежно від локалізації патологічного процесу розрізняють декілька типів крововиливів у сітківку. 
До прикладу при розташуванні ураження між сітківкою та склоподібним склом діагностують преретинальний крововилив. Безпосередньо є крововиливи в склоподібне тіло.
Інтраретинальний тип або точковий крововилив спостерігається при залученні шару нервових волокон сітківки.
Субретинальні крововиливи розташовуються під сітківкою, між сітківкою та судинною оболонкою.
 
З патологією може стикнутися кожен, однак за статистичними даними більшість випадків припадає на дітей та людей похилого віку. 
Також особи, які приймають засоби для розрідження крові, мають вищий ризик крововиливів у сітківку.

Основні причини 

  1. Травми (наприклад, травма голови).
  2. Діабетична ретинопатія,
  3. Анемія.
  4. Бактеріальний ендокардит.
  5. Прееклампсія.
  6. Атеросклероз.
  7. Системний червоний вовчак.
Відповідно до вищевказаних причин вищі ризики стикнутися з захворюванням мають особи похилого віку, а також ті хто страждає на цукровий діабет, гіпертонію, аутоімунні порушення та ін..

Характерні ознаки

Зауважимо, що симптоми є більш інтенсивнішими, у випадку, якщо кровотеча є серйозною. При цьому ураження може зазнати як одне око, так і обидва ока.
 
До загальних проявів порушення можна віднести наступні стани:
  • відсутність чіткості зображення;
  • хвилеподібний зір;
  • темні плями та/або смуги перед очима;
  • бачення спалахів або польотів.

Діагностика та тактика лікування

Діагностика захворювання полягатиме в першочерговому проведенні фізикального огляду очей та збору анамнезу. Додаткові методи обстеження включатимуть лабораторні дослідження крові, тестування оптичних зображень (наприклад, флюоресцеїнова ангіографія), МРТ.
 
Якщо крововиливи в сітківку, спричинені іншими захворюваннями, часто проблему можна усунути, якщо належним чином лікувати основну причину. Зауважимо, що якщо не усунути причину кровотечі, існують ризики її повернення.

Якщо лікар встановив, що крововилив не створює ризики погіршення зору, він може порекомендувати тактику спостереження.
 
При тяжкому перебігу пацієнту може знадобитися оперативне втручання на очах. До прикладу можливе проведення лазерної або кріотерапії для відновлення крововиливу в сітківку, операції для нормалізації тиску в оці або відновлення сітківки.

Час відновлення після кровотечі з сітківки ока залежатиме від причини.

Аби уникнути погіршення зору, при появі симптомів порушення або травми, яка могла спричинити його, обов’язково зверніться до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм