Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні методи захисту очей при тривалій роботі з гаджетами

Основні методи захисту очей при тривалій роботі з гаджетамиСьогодні порушення зору є досить поширеною проблемою. Цікаво, чи кожен з нас замислювався скільки нашого часу проводиться за комп’ютером та телефоном?

Адже з часом така електронна комунікація може призвести до ускладнень, які потребуватимуть радикальних рішень, від зміни роботи до оперативного втручання. Тому розберемо детальніше як все-таки потрібно дбати про свій зір.

Синдром комп’ютерного зору

Висока ймовірність зіткнутися з синдромом комп’ютерного зору, більш відомим як цифрове напруження очей, на певному етапі кар’єри. Адже всього двох годин перед екраном достатньо, щоб піддатися ризику.
 
Типовими скаргами при даному порушенні є головний біль, свербіж, сухість, гіперемія, розмитість зору та біль у шиї. 

Як зменшити ризики порушення зору?

  • Оптимізація яскравості екрана
Важливо розуміти, що між світлом у приміщенні та екраном комп'ютера має бути мінімальний контраст. Навіть при денному світлі яскравий фон екрана на якому ми спостерігаємо зображення чи читаємо вже викликає навантаження на зір. Відповідно при знаходженні в темному приміщенні з максимально встановленою яскравістю екрана акомодаційний апарат піддається негативному впливу.
  • Мерехтіння екрана
Відблиск на екрані робить зображення менш чітким тим самим змушуючи людину вдивлятися в екран чи сідати ближче, створюючи зайву зорову напругу. Тому доцільним буде аби уникнути таких мерехтінь змінити розташування екрана чи закрити штори у кімнаті.
  • Тривалість роботи за гаджетом
Досить часто час проведений за екраном комп’ютера чи телефону спливає непомітно. І це стосується не лише робочої діяльності, а й читання новин чи перегляду фільму. Вже через кілька годин такого проведеного часу виникають тривожні дзвіночки у вигляді відчуття печіння в очах, помутніння, зниження чіткості зображення. Зі сторони опорно-рухового апарату спостерігаються больові відчуття в ділянці шиї та попереку. Зауважимо, що те, на чому ви сидите, також надзвичайно важливо для постави, тому потрібно переконатися, що крісло забезпечує належну підтримку попереку.

Як діяти? Ну якщо рекомендації у вигляді обмеження часу за екраном не діють, то варто намагатися робити незначні перерви. Використовуйте правило «20-20-20». Тобто через кожні 20 хвилин потрібно сфокусуватися на інших предметах, що знаходяться на відстані 6 метрів, зробити собі масаж шиї, за можливості пройтися по кімнаті та виконати декілька вправ для спини. 
  • Зволожувальні краплі
Синдром сухого ока є поширеним офтальмологічним порушенням, що насамперед виникає в осіб, які тривалий час проводять за комп’ютером. Насамперед це пов’язано з рідкісним кліпанням очима внаслідок зосередженості на чомусь. Але варто розуміти, що моргання не тільки сприяє зволоженню очей, а й забезпечує короткочасний відпочинок. 
 
У таких випадках користуйтеся спеціальними зволожувальними краплями для очей. А також не потрібно забувати кожні кілька хвилин переводити фокус на віддалені об'єкти й, звичайно, моргати.
Збільшити відстань від екрана

Часто ми чули або і самі говоримо своїм дітям, що потрібно сісти далі від комп’ютера, бо зір зіпсується. І це так. Насамперед це пов’язано з синім випромінюванням від екрана, який є шкідливим. З цією метою комп’ютер чи телевізор потрібно розташовувати на оптимальній відстані (близько 60-70 см, але не менше 50 см). При цьому потрібно враховувати розмір шрифту та зображення. Додатково потрібно використовувати спеціальні окуляри для роботи.
 
Однак не варто забувати, що це лише профілактичні заходи. У тому випадку, якщо дискомфортні симптоми погіршуються, обов’язково зверніться до лікаря офтальмолога, який може надати лікування та порекомендувати догляд за очима.
Адже запобігти захворюванню набагато легше, ніж потім виправляти його наслідки. Це стосується і такого важливого інструменту як зір. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм