Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гіпертонічна ретинопатія: які наслідки для зору має високий артеріальний тиск?

Гіпертонічна ретинопатія: які наслідки для зору має високий артеріальний тиск?Підвищення артеріального тиску означає, що кров тисне на стінки артерії з більшою силою, ніж зазвичай. З часом цей тиск може пошкодити артерії та спричинити порушення кровотоку до різних частин тіла. Й до очей в тому числі.

Гіпертонічна ретинопатія – це патологічний стан, що супроводжується пошкодженням кровоносних судин сітківки внаслідок високого артеріального тиску.
 
Механізм розвитку порушення полягає в потовщенні стінок кровоносних судин сітківки при підвищенні артеріального тиску до високих показників. Як наслідок кровоносні судини звужуються, що спричиняє обмеження доступу крові до сітківки. Тривалий розвиток даного порушення надалі впливатиме на зоровий нерв та спричинить проблеми з зором.

Нагадаємо, що сітківка це шар тканини, що розташовується у задній частині ока. Її функція полягає в перетворенні світла в нервові сигнали, які надалі «передаються» до мозку.
 
За статистичними даними більшість випадків порушення припадає на осіб вікової категорії 40+.

Характерні ознаки

  1. Зниження зору.
  2. Набряк очей.
  3. Двоїння в очах.
  4. Головний біль.
Вищевказані ознаки переважно виникають при прогресуванні гіпертонічної ретинопатії.

Основні причини

У більшості випадків причиною розвитку гіпертонічної ретинопатії є тривале підвищення артеріального тиску або гіпертонії, хронічного порушення.

Зауважимо, що вплинути на рівень артеріального тиску може ряд факторів, серед яких:
  • надмірна вага;
  • малорухомий спосіб життя;
  • неправильне харчування з переважанням солоних продуктів;
  • спадковий фактор.
Також безпосередньо ризики гіпертонічної ретинопатії підвищуються за умов наявності в анамнезі атеросклерозу, цукрового діабету, шкідливих звичок (куріння та алкоголь), високий рівень холестерину та ін..

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі проведення ряду діагностичних тестів, серед яких офтальмоскопія для огляду сітківки, флюоресцеїнова ангіографія з застосуванням спеціальних очних крапель та наступним оглядом очей. 
 
Тактика лікування буде направлена на контроль та зниження високого артеріального тиску за допомогою медикаментозної терапії та внесення змін у спосіб життя пацієнта.

Щодо ліків, які може призначити лікар, то вони включатимуть призначення діуретиків, бета-блокаторів та інгібіторів-АПФ. Зміни у способі життя передбачають дотримання раціону де переважають овочі та фрукти, фізичну активність, обмеження кофеїну.

Також вагому роль у лікуванні відіграє відмова від шкідливих звичок.

Важливо розуміти, що структурні зміни артерій сітківки, як правило, необоротні. Тому у випадку розвитку гіпертонії необхідно дотримуватися плану лікування лікаря та співпрацювати паралельно з лікарем офтальмологом.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм