Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Глаукома: ранні симптоми порушення зору

Глаукома: ранні симптоми порушення зоруГлаукома - це патологічний стан, що супроводжується ураженням очей у вигляді пошкодження тканини зорового нерва. Причиною переважно є надмірно високий тиск всередині ока.

Відмітимо, що глаукома є загальним терміном, який використовується для опису групи захворювань очей, які пошкоджують зоровий нерв. Окрім цього це найпоширеніша форма пошкодження зорового нерва, що призводить до втрати зору. Тому лікування потрібно почати якомога раніше.
 
Залежно від перебігу захворювання розрізняють первинно відкритокутову глаукому, яка не має ознак, окрім поступової втрати зору та гострузакрито кутову глаукому (вузько кутова глаукома). Щодо останнього типу, то дана форма глаукоми потребує надання невідкладної медичної допомоги. Типовими її ознаками є поява нудоти й блювання, гіперемії очей, раптове порушення зору та ін.. Вона спричинена раптовим блокуванням потоку внутрішньоочної рідини.  Відповідно  швидке накопичення рідини може спричинити сильне, швидке та болісне підвищення тиску.
 
Також розрізняють вроджену, вторинну глаукому (побічний ефект травми або іншого очного захворювання). 

Характерні ознаки

Проблема глаукоми полягає в тому, що для деяких її типів немає ранніх попереджувальних симптомів, а зміни зору можуть відбуватися поступово, тому симптоми легко пропустити. Саме тому дуже важливо проходити регулярні огляди очей, щоб виявити це захворювання на ранніх стадіях. 

Як зазначалося вище закритокутова глаукома має більш серйозні симптоми, які, як правило, мають раптовий початок.
До загальних ознак порушення можна віднести:
  • головний біль;
  • больові відчуття або відчуття тиску в очах;
  • гіперемія (почервоніння) очей;
  • нудота та блювання;
  • порушення зору (туман перед очима, сліпі плями, поява тунельного зору).

Основні причини

В основі розвитку захворювання покладено підвищення за певних умов внутрішньоочного тиску. Так очі виробляють рідину (водяниста волога), яка живить їх. В нормі ця рідина «рухається» через зіницю до передньої частини ока та виходить через дренажні канали, розташовані між райдужною оболонкою та рогівкою.
 
Однак при глаукомі підвищується опір в дренажних каналах, а рідина внаслідок цього починає накопичуватися в оці. Це і спричиняє підвищення тиску. Внаслідок цього ураження може зазнавати зоровий нерв. Відповідно у міру прогресування пошкодження людина може почати втрачати зір.
 
Достеменно невідомо, що саме є причиною підвищення тиску в оці. Однак спеціалісти відзначають ряд можливих тригерів, серед яких:
  • приймання певних лікарських засобів (наприклад, кортикостероїдів);
  • порушене кровопостачання до зорового нерва;
  • високий артеріальний тиск.

До групи ризику з розвитку захворювання можна віднести осіб вікової категорії 60+, а також ті хто має в анамнезі хронічне запалення очей, травми ока, цукровий діабет, випадки захворювання в родині.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі повного обстеження очей з визначенням ознак стадії ураження. Додатково можливе проведення інших діагностичних тестів з метою виявлення причини глаукоми.

Першою лінією лікування глаукоми є зниження внутрішньоочного тиску. Це дасть можливість зупинити додаткову втрату зору. 

Терапія розпочинається з очних крапель за рецептом лікаря. Метою лікування глаукоми є зниження ВОТ, щоб зупинити будь-яку додаткову втрату зору. При відсутності результату від них терапія переходить на новий рівень. Це можуть бути як препарати для зниження внутрішньоочного тиску у вигляді крапель чи таблеток, так і оперативне втручання. Хірургічний метод  переважно доцільний при блокуванні чи порушеному потоку рідини всередині ока та полягатиме в створенні дренажного шляху, або видаленні тканин, що можуть спричиняти збільшення цієї рідини.

Враховуючи, що специфічного лікування глаукоми не існує, регулювати внутрішньоочний тиск скоріше всього прийдеться до кінця життя. Головне це виявити захворювання на ранній стадії аби запобігти погіршенню зору. Для цього варто проходити профілактичні огляди у лікаря офтальмолога. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм