Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Особливості негативного впливу цукрового діабету на зір

Особливості негативного впливу цукрового діабету на зірВсі ми знаємо, що цукровий діабет це стан, при якому тіло або не виробляє достатньо інсуліну або не використовує його належним чином. У результаті розвиток проблем з інсуліном, дозволяє цукру проникати в клітини тіла та накопичуватися в крові. Це небезпечно високим рівнем глюкози в крові та низкою ускладнень, від ураження нервових закінчень, серцево-судинних захворювань до порушення зору. Про це далі й поговоримо більш детальніше.

Одним із можливих негативних наслідків цукрового діабету є катаракта. Катаракта являє собою помутніння кришталика ока, що спричиняє розмитість зору. В нормі природний прозорий кришталик ока стає каламутним або непрозорим. Світло не проходить через кришталик належним чином і не відбивається правильно на сітківку. Це і робить зір спотвореним або розмитим. 
 
За статистичними даними більшість випадків захворювання спостерігається в осіб від 45 років, що страждають на цукровий діабет. Хоча інші фактори, такі як ліки, хірургічне втручання, сонячне опромінення та інші захворювання, також відіграють роль у розвитку катаракти. Відмітимо, що окрім прискорення розвитку катаракти у дорослих, цукровий діабет також призводить до раннього порушення зору у молодих людей.

Основні причини

Механізм розвитку катаракти при цукровому діабеті полягає в пошкодженні кровоносних судин в очах, які є зовсім крихітними. Це відповідно підвищує ризик катаракти та інших захворювань очей.
 
Відмітимо, що катаракта є результатом високого рівня цукру у водянистій волозі, простору між очним яблуком і кришталиком рогівки. При підвищенні глюкози в крові, кришталик набрякає, що і спричиняє порушення зору у вигляді розмитого зображення. 

Характерні ознаки

Патологія має повільний розвиток. Так людина може мати ранню стадію катаракти без будь-яких симптомів.

При їх появі виникатимуть наступні скарги:
  1. Розмитість або помутніння зору, що є основною ознакою катаракти.
  2. Підвищена чутливість до світла.
  3. Зниження зору, особливо в нічний час.
  4. Зміна кольору зображення.

Тактика лікування

Пацієнти можуть спробувати кілька варіантів лікування, щоб зменшити тяжкість катаракти. Однак у більшості випадків повернути якісний зір можливо за допомогою оперативного втручання з видалення пошкодженого кришталика та заміною його на штучний.
 
Вагома роль як до, так і після оперативного втручання приділяється контролю рівня цукру в крові. Оскільки високі показники глюкози можуть вплинути на процес загоєння та підвищити ризики розвитку кровотечі та інфікування.
Не є виключенням коли скоригувати проблему можливо й за допомогою окулярів.

Загалом зменшити ризики захворюванню можливо шляхом моніторингу та підтримки належного рівня цукру в крові. 
Інші кроки для захисту зору включають проходження комплексного огляду очей принаймні раз на рік, підтримання нормального артеріального тиску та рівня холестерину, відмова від шкідливих звичок.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм