Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ерозія рогівки: основні симптоми ураження ока

Ерозія рогівки: основні симптоми ураження окаЕрозія рогівки - це патологічний стан, що характеризується ураженням поверхневого (епітеліального) шару рогівки ока. Сама ж рогівка складається з п'ятьох шарів. 

Розрізняють декілька класифікацій ерозії рогівки, в залежності від причини, характеру розвитку або локалізації ураження. 
 
Так, наприклад, ерозія може бути обмеженою або дифузною, а за розміром варіюватися від дрібної (точкова мікроерозія) до великої (макроерозія). 
 
Відзначимо, що діагнози “ерозія” та “виразка” рогівки попри схожість назвами є різними станами, та різняться глибиною ураження очного апарату. Так після виразки внаслідок глибинного ураження формується рубець.

Які фактори можуть вплинути на розвиток ерозії рогівки?

У більшості випадків механізм розвитку захворювання полягає в впливі травмуючого фактору: потрапляння стороннього предмету або часточки металу, деревної стружки, подряпина нігтем або гілкою дерева. Тобто це ті фактори, що безпосередньо пошкоджують тканини ока.
 
Також окремо виділяють ерозію рогівки спричиненою потраплянням хімічної речовини або внаслідок неправильного застосування контактних лінз.
 
Якщо ураження виникло раптово на тлі перенесених захворювань очей, нещодавнього оперативного втручання або травм діагностується рецидивуюча ерозія рогівки.

Основні прояви

  1. Поява больових відчуттів інтенсивного та постійного характеру.
  2. Підвищена реакція на світло (світлобоязнь).
  3. Надмірне сльозовиділення.
  4. Гіперемія та набряк.
  5. Зниження гостроти зору.
Відповідно проігнорувати виниклі симптоми вкрай тяжко, головне не терпіти та не відкладати візит до лікаря. Адже чим довше відкладати необхідне лікування, тим глибше розвивається патологічний процес. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься шляхом проведення офтальмологічного огляду з застосуванням щілинної лампи. З метою виявлення пошкоджених ділянок рогівки його “зафарбовують” розчином флуоресцеїну. 
При появі симптомів ерозії та інших будь-яких дискомфортних станів до моменту надання лікарської допомоги, самостійно дозволяється лише промити очі проточною водою та застосувати зволожувальні очні краплі. Будь-які інші маніпуляції, в тому числі й тертя, можуть тільки нашкодити.
 
Тактика лікування включає призначення анальгетиків, кератопротекторів, антибактеріальної терапії (місцево, у вигляді мазі, гелів, крапель).
Після проведеної терапії лікарем надалі проводитиметься ряд контрольних обстежень.
У випадку розвитку рецидивуючої ерозії рогівки з метою кращого заживлення лікарем призначатимуться спеціальні лікарські лінзи. 
При відсутності результату від консервативної терапії можливе оперативне втручання. 
 
Не варто недооцінювати навіть незначні, на перший погляд, подряпини ока, адже це небезпечно рядом ускладнень, й ерозією в тому числі. Тому при появі вищезазначених симптомів негайно зверніться до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм