Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вікова макулярна дегенерація сітківки: симптоми та методи лікування

Вікова макулярна дегенерація сітківки: симптоми та методи лікуванняВікова макулярна дегенерація сітківки є розповсюдженим захворюванням, що супроводжується погіршенням центрального зору. Про те, що провокує патологічний процес та які прояви є для нього характерними, поговоримо далі.

Вікова макулярна дегенерація (ВМД) - це патологічний стан, що характеризується ураженням сітківки ока - макули. Макула є важливим елементом сітківки ока, яка дає можливість бачити дрібні предмети.
 
 Внаслідок розвитку захворювання втрачається центральний зір, що не дає можливості пацієнту розрізняти предмети ні здалеку, ні зблизька. При цьому боковий (периферійний) зір є збереженим. 
 
Головними факторами ризику виступають вік, спадковість та етнічність (європеоїдна раса). 
За статистичними даними більшість випадків захворювання виникають у жінок, віком після 60 років. Хоча за останніми даними вчених вік прогресування захворювання стає молодшим, вже починаючи з 50 років.
 
Механізм розвитку захворювання полягає в загибелі клітин епітелію сітківки. Відповідно зайвий білок не усувається й клітини фоторецепторів гинуть, що і викликає порушення - макулярна дегенерація. Оскільки випадки розвитку захворювання найчастіше припадають на людей похилого віку, ураження сітківки називають - вікова макулярна дистрофія. 
 
В залежності від розвитку клінічної картини розрізняють суху та вологу форми ВМД. 
Суха форма є найбільш поширеною та характеризується стоншенням ділянки макули з наступним формуванням грудочок білка (друзи) білого або жовтого кольору, що локалізуються під сітківкою. 
Волога форма має тяжчий перебіг. Для неї є характерним формування аномальних кровоносних судин під сітківкою. 

Провокуючі фактори захворювання

Як зазначалося вище на підвищення ризиків розвитку захворювання впливають вік (після 60 років), стать (жінки у 2 рази частіше хворіють аніж чоловіки), спадковий фактор. 
Додатково також можна віднести наступні фактори:
  • зайва вага;
  • паління;
  • високий рівень холестерину;
  • цукровий діабет;
  • дефіцит вітамінів або присутність у раціоні надмірної кількості насичених жирів;
  • травми ока;
  • підвищений артеріальний тиск;
  • тривалий та інтенсивний вплив прямих сонячних променів.

Які симптоми вказуватимуть на розвиток захворювання?

В першу чергу у хворого виникають скарги на зниження гостроти зору.
 
Далі виникають скарги на деформацію зображених предметів та їх контурів, пропущення певних букв при читанні, змінення кольоросприйняття.
 
Небезпека полягає в тому, що дуже часто захворювання діагностується лише при двобічному ураженні. Тобто на прояви при ураженні одного ока інколи навіть не звертається увага. 

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу базуватиметься на аналізі клінічної картини, скаргах хворого, а також на результатах проведення ряду обстежень:
  • визначення гостроти зору;
  • огляд очного дна;
  • застосування сітки Асмера;
  • оптична когерентна томографія сітківки;
  • ангіографія судин.
Оскільки вилікувати макулярну дистрофію неможливо тактика лікування буде направлена на призупинення патологічного процесу та покращення зорової функції. Терапія залежатиме від діагностованої форми захворювання. У разі сухої форми ВМД терапія направлена на покращення кровообігу в сітківці, призначення вітамінів. Волога форма лікуватиметься методом введення препаратів в порожнину ока, з метою запобігання розростання судин.
 
З метою вчасного діагностування ВМД необхідно проходити профілактичні огляди у лікаря офтальмолога, особливо це акцентується при досягненні 40 років. Це дасть можливість контролювати захворювання ще на його початкових стадіях.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм