Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Синдром Когана: основні причини запалення ока та втрати слуху

Синдром Когана: основні причини запалення ока та втрати слухуСиндром Когана - це патологічний процес, що характеризується розвитком запалення в оці та вестибулярно-слухової дисфункції (синдрому Меньєра та сенсоневральної туговухості). 

Захворювання має рідкісну аутоімунну природу розвитку з віднесенням до групи системних васкулітів.
За статистичними даними більшість випадків захворювання припадає на осіб молодого віку, незалежно від статі. Середній вік початку хвороби є 30 років. Не є виключенням розвиток захворювання й у дітей або осіб похилого віку.

Які ймовірні причини захворювання?

Точних причин розвитку синдром не виявлено. Спеціалісти пов'язують патологічний процес з інфекційним фактором, аутоімунним порушенням в результаті дисфункції імунної системи. Тобто відбувається аутоімунна реакція направлена на невідомий аутоантиген рогівки та райдужки ока.

Основні прояви синдрому

До типового перебігу синдрому Когана належить розвиток інтерстиціального кератиту (біль в очах, гіперемія, світлобоязнь), напади запаморочення (вертиго) та поява шуму у вухах.
Також додатково спостерігається поява наступних симптомів:
  • нудота та блювання;
  • розвиток симптомів кон'юнктивіту, іридоцикліту;
  • зниження слуху до його можливої незворотної втрати;
  • підвищення температури тіла до субфебрильних показників, лихоманка;
  • слабкість;
  • зниження маси тіла.
Лише у 15% хворих відбувається одночасне порушення слуху та зору. Найчастіше виниклі симптоми розвиваються зі сторони зору (37%), та окремо - вестибулярно-слухової системи (48%).
 
Можливі випадки розвитку артриту, болю в органах ШКТ.
 
Також розвиток синдрому пов'язаний з системним васкулітом, що виникає упродовж тижнів або навіть років від початку захворювання та розвитком аортиту - аортальна регургітація, аневризма аорти. Ці стани є небезпечними для життя.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу базуватиметься на основі розвитку клінічної картини, а саме ураження ока (запалення рогівки) без встановленої на те причини. Тому методи діагностики є комплексними та насамперед включатимуть проведення лабораторних досліджень крові та офтальмологічного огляду за допомогою щілинної лампи, консультації оториноларинголога.
 
Відповідно терапія буде залежати від ряду факторів, включаючи причину захворювання, клінічні ознаки, тяжкість розвитку, наявність ускладнень.
Враховуючи це лікарем можуть призначатися місцево кортикостероїдні очні краплі та проведення системної терапії стероїдами.
 
Відсутність вчасного лікування може призвести до втрати слуху та рубцювання рогівки ока, що також небезпечно сліпотою. Тому поява нетипових симптомів зі сторони вашого стану повинна бути приводом для звернення до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм