Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Кератит: основні причини запалення рогівки ока

Кератит: основні причини запалення рогівки окаРогівка являє собою передню частину зовнішньої оболонки ока, та є важливим елементом у процесі забезпечення зору людини. Відповідно коли внаслідок впливу певних патологічних чинників відбувається запалення рогівки, наслідки можуть бути досить серйозними, від зниження до зору аж до повної його втрати. Тому розберемо детальніше як вчасно розпізнати дане порушення та які методи лікування застосовуватимуться.

Кератит - це патологічний стан, що характеризується розвитком запального процесу в рогівці ока. 
 
Відмітимо, що в залежності від причини, що викликала запалення рогівки розрізняють декілька видів кератиту: бактеріальний, грибковий, вірусний, гнійний, алергічний та кератит, що викликаний травмами (травматичний).

Які фактори впливають на розвиток кератиту?

Спричинити запалення рогівки може ряд факторів, як зовнішнього, так і внутрішнього генезу. Так “ззовні” запалення виникає під впливом потрапляння інфекції (віруси, грибки, бактерії) через невеликі травми рогівки або при наявності джерела інфекції в інших органах (наприклад, вірус герпесу на губах). 

Також до можливих провокуючих чинників кератиту, відносять:
  • травми ока (термічні, механічні, променеві);
  • алергічна реакція (сезонна алергія на пилок рослин або реакція на медикаменти);
  • хронічні інфекційні процеси;
  • неправильне носіння контактних лінз;
  • дефіцит вітамінів;
  • імунодефіцит;
  • порушення зі сторони нервової системи (наприклад, запалення трійчастого нерва);
  • інші ураження зі сторони зору (наприклад, блефарит, глаукома, синдром сухого ока).

Які симптоми виникають при розвитку кератиту?

  1. Поява відчуття стороннього тіла в оці.
  2. Сльозотеча.
  3. Спазм повік.
  4. Виділення гнійного характеру (при бактеріальному кератиті). Відмітимо, що у разі розвитку гнійного кератиту гній може накопичуватися в передній камері ока, що небезпечно згодом втратою зору.
  5. Підвищена чутливість на світло.
  6. Гіперемія ока.
  7. Зниження гостроти зору, що матиме більшу інтенсивність при локалізації запалення ближче до центру ока.
  8. Зовнішньо спостерігається помутніння рогівки, так зване більмо. Воно може бути різним за формою, локалізацією, кольором. А також бути як одиничним, так і множинним. 
Відмітимо, що ці симптоми є характерними для більшості видів кератиту.

Діагностика та тактика лікування

  • Встановлення діагнозу - кератит та визначення його форми, полягатиме в першу чергу зі збору анамнезу та проведення огляду рогівки (візіометрія). Додатково застосовують ряд діагностичних методів:
  • бак дослідження;
  • цитологія;
  • алергопроби;
  • біомікроскопія ока;
  • мікроскопія рогівки.
Саме від провокуючого чинника та даних діагностики, лікар й призначатиме лікування. Навіть попри те, що всі види кератиту мають схожі прояви. 
Основною терапією при лікуванні кератиту є застосування мазей, очних крапель та лікувальних плівок, що містять антибактеріальні, протизапальні, протигрибкові та інші лікарські засоби, в залежності від збудника. Це є особливо результативно при поверхневому кератиті. 
У разі тяжкого протікання кератиту можливе ін'єкційне введення ліків (субкон'юнктивально). 
 
Оперативне втручання є доцільним при відсутності результату консервативного методу лікування упродовж одного місяцю та стрімкого зниження гостроти зору (застосування лазеру або трансплантація рогівки). 
Також додатково на період лікування важливо відмовитися від носіння контактних лінз та уникати потрапляння до очей подразнювальних речовин.
 
З метою запобігання розвитку кератиту важливо дотримуватися правил носіння контактних лінз та догляд за ними, правил гігієни, захисту очей від травм та інших подразників, вчасного лікування захворювань, що можуть стати причиною кератиту, при цьому без проведення самолікування. 
 
Тому при появі дискомфортних відчуттів, сльозотечі, гіперемії ока обов'язково зверніться до лікаря офтальмолога, не зволікайте!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм