Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Блефарит: основні причини запалення повіки

Блефарит: основні причини запалення повікиБлефарит належить до групи офтальмологічних захворювань та характеризується розвитком запального процесу на краях повік. При цьому сам процес лікування захворювання є досить складним. 

За статистичними даними блефарит найчастіше виникає у чоловіків після 40 років. 
 
Механізм розвитку блефариту полягає в потраплянні патогенних збудників у надмірній їх кількості. У більшості випадків процес ураження є двостороннім, тобто запалюються обидві повіки.
 
Так в залежності від факторів, що спричинили запалення розрізняють алергічний, демодекозний, інфекційний (наприклад, стрептококи, золотистий стафілокок), лускатий та мейбомієвий види блефариту. Кожна із цих форм захворювання має специфічну клінічну картину розвитку. 
При цьому відмітимо, що сам процес запалення може локалізуватися на різних ділянках повіки: її край, кутики очей, товща повік з залученням мейбомієвих залоз.

Що спричиняє блефарит?

Окрім патогенних збудників серед яких найчастіше є золотистий стафілокок, сприяти розвитку блефариту можуть наступні фактори:
  • дефіцит вітамінів;
  • знижений імунітет;
  • тривале знаходження в пильному приміщенні;
  • відсутність захисту для очей при впливі сонячних променів або вітру. 

Основні прояви блефариту

Розвиток блефариту буде залежати від причини, що його спричинила.
 
Так у разі розвитку інфекційного блефариту виникають скарги на появу свербіння, болю в зоні повіки. Додатково місцеве підвищення температури (в зоні ураженої повіки). Внаслідок гнійних виділень вії склеюються та відповідно випадають. Причиною розвитку інфекційного блефариту можуть бути як зовнішнє потрапляння збудників до повіки, так і при наявності хронічного джерела інфекції в організмі (наприклад, на шкірі, в ротовій порожнині).
 
В основі лускатого блефариту покладено наявність в анамнезі, в тому числі й сімейного - себорейного дерматиту. Що додатково загострюється на тлі зниженого імунітету. Перебіг захворювання може розтягуватися на роки, з переходом у хронічну форму з періодичними ремісіями та фазами загострення. При розвитку даної форми у хворого виникатимуть скарги на набряк та гіперемію повік, неможливість “з легкістю відкрити очі” після пробудження (повіки стають неначе тяжкими), поява лусочок на шкірі повік.  Характерне швидке випадіння вій.
 
Кліщ демодекс викликає своєю чергою демодекозний блефарит. Він супроводжуватиметься знову ж таки запальним процесом повік (набряк та почервоніння), свербінням та появою білих лусочок біля коренів вій.  
 
Основним проявом алергічного блефариту є набряк шкіри повіки.
 
Мейбомієвий блефарит характеризується порушенням мейбомієвих залоз, що локалізуються в товщі повіки. Основними проявами даної форми окрім загальних симптомів, буде поява під повіками або/та в кутиках ока секрету. Він має забарвлення сірого кольору з жовтим відтінком та пінну консистенцію. Причиною даної форми порушення виступають туберкульоз, цукровий діабет, гастрит тощо.
 
При цьому відмітимо, що у разі хронічного перебігу блефариту якість життя пацієнта значно погіршується й не є виключенням втрата зору. 

Тактика

З метою встановлення діагнозу - блефарит та визначення його виду, для призначення подальшої тактики лікування лікар офтальмолог проводить ряд обстежень:
  • бак посів мазка з кон'юнктиви;
  • алергопроби;
  • мікроскопічний аналіз вій (при підозрі на ураження кліщем);
  • при необхідності - біопсія.
Тактика лікування блефариту є комплексною та довготривалої. В першу чергу терапія направлена на усунення збудника захворювання (наприклад, антибактеріальна терапія). Додатково місцево уражені повіки на постійній основі очищуються від кірочок та лусочок, обробляються мазями та краплями. З метою покращення лікування застосовують фізіотерапевтичні процедури (УВЧ, УФО).
 
Оперативне втручання буде доцільним при необхідності проведення пластики повіки (вивернення повіки, рубцеві зміни). 
 
З метою запобігання розвитку запального процесу на повіках важливо надалі дотримуватися всіх рекомендацій лікаря, проводити гігієну очей, давати очам відпочивати після користування гаджетами.
 
І важливо розуміти, що у разі появи печіння, свербіння, болю або інших дискомфортних симптомів в очах не вдавайтеся до самостійних методів розв'язання проблеми. В першу чергу зверніться за консультацією до лікаря офтальмолога.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм