Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Діабетична катаракта: основні прояви ускладнення цукрового діабету

Діабетична катаракта: основні прояви ускладнення цукрового діабетуЦукровий діабет являє собою складним та тяжким за перебігом захворювання ендокринного генезу, що супроводжується порушенням метаболізму глюкози. На тлі цих патологічних змін і відбувається порушення функціонування інших органів й систем, і вплив на зір не є виключенням. Детальніше розберемо про одне з ускладнень цукрового діабету, а саме діабетичну катаракту. 

Діабетична катаракта - це патологічний стан, що характеризується рядом змін зі сторони кришталика ока внаслідок порушення вуглеводного обміну у пацієнтів з цукровим діабетом. Так спостерігаються зміни в прозорості кришталика, розвиток помутніння з формуванням “пластівців” або суцільного затемнення.
 
Механізм розвитку діабетичної катаракти полягає в тому, що при коливаннях глюкози в крові, в кришталику накопичуються речовини, що руйнують його структуру, прозорість, що як наслідок призводить до діагнозу - катаракта. Виникле помутніння порушує рефракцію ока (оптичну здатність), що і спричиняє зниження зору. 
 
За статистичними даними більшість випадків діабетичної катаракти пов'язані з наявністю в анамнезі ЦД II типу, вікового (ДК візуалізується легко після 40 років) та гендерного факторів (ураження в більшості зазнають жінки).
 
В залежності від механізму розвитку катаракти, її набуту форму поділяють на істинну та сенільну. І якщо перший тип виникає у молодому віці внаслідок безпосереднього порушення вуглеводного обміну, то сенільна форма характеризується структурними змінами в кришталику у людей похилого віку. Також ця форма має стрімке прогресування з ураженням кришталиків обидвох очей. 

Які фактори впливають на розвиток діабетичної катаракти?

Відповідно назві зрозуміло, що на розвиток захворювання впливає стійке підвищення глюкози в крові. Так, наприклад у разі ЦД І типу, що являється інсулінозалежним, прояви катаракти виникають у більш молодому віці. Це пов'язано зі стійкою (хронічною) гіперглікемію наряду з дефіцитом інсуліну або його недостатнім продукуванням.
 
Також розвиток катаракти залежатиме і від тривалості розвитку цукрового діабету, тобто чим довше хворіє пацієнт, тим вищі ризики помутніння кришталика. Окремо виділяють і вплив на формування патології різкий перехід пацієнта з таблетованих цукрознижувальних препаратів до ін'єкційного введення інсуліну, що також може слугувати пусковим механізмом. 

Основні прояви захворювання

Клінічна картина діабетичної катаракти буде варіюватися від стадії розвитку (початкова, незріла, зріла, перезріла або молочна).
Так на початку хворі просто можуть помічати краще бачення саме зблизька, оскільки вогнища ураження є поодинокими. Далі у міру розвитку катаракти, зі злиттям вогнища та переміщенням помутніння до  райдужної оболонки, виникатимуть наступні симптоми:
  • поява мушок перед очима;
  • двоїння в очах;
  • підвищена реакція на світло;
  • всі зображення пропускаються у хворого неначе через фільтр жовтого забарвлення, знижується його барвистість.
Надалі зір раптово погіршується до критичних показників, що викликає труднощі з орієнтацією хворого в просторі, кришталик набуває молочного кольору, що відповідно помітно зовнішньо.

Діагностика та тактика лікування

Оскільки діабетична катаракта виникає на тлі цукрового діабету, то й обстеження хворого повинно бути комплексним:
  • лабораторні дослідження крові (глюкозотолерантний тест, рівень цукру в крові тощо);
  • візометрія (дослідження зорової функції);
  • ретиноскопія;
  • біомікроскопія;
  • УЗД;
  • офтальмоскопія (огляд очного дна).
В першу чергу тактика лікування буде направлена на нормалізацію рівню глюкози в крові, як медикаментозно, так і за допомогою відповідного харчування. На початковому етапі катаракти нормалізація показників глюкози дасть можливість запобігти прогресуванню захворювання. 
Відповідно, чим довше прогресує захворювання, тим імовірніше, що нормалізація показників глюкози буде недостатньою. Адже серйозні зміни кришталика, його помутніння це не усуне.
 
У таких випадках проводиться оперативне втручання (мікрохірургічне) з видалення ураженого кришталика з наступною його заміною на трансплантат (штучну лінзу) - факоемульсифікація. 
 
Пам'ятайте, що не завжди проблема у вигляді катаракти дає одразу про себе знати. Тому наявність в анамнезі цукрового діабету та ризиків ускладнень, що він може спричини зобов'язує проходити обов'язкові профілактичні огляди в усіх спеціалістів, і офтальмолога в тому числі. Також враховуйте і регулярний моніторинг показників глюкози в крові завдяки відповідному пристрою - глюкометру. При необхідності сучасні різновиди глюкометрів Ви зможете придбати в медичному маркеті ITMED.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм