Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Іридоцикліт: основні причини запалення оболонки ока

Іридоцикліт: основні причини запалення оболонки окаІридоцикліт є однією з найпоширеніших причин слабкого зору та сліпоти. Після перенесеного захворювання високі ризики розвитку катаракти, відшарування сітківки та ін. Тому так важливо вчасно звернути увагу на виниклі симптоми та одразу звернутися до лікаря. Розберемо детальніше, які прояви вказують на розвиток порушення та чи можливо йому запобігти.

Іридоцикліт - це патологічний стан, для якого є характерним розвиток запального процесу в райдужній оболонці та циліарному тілі ока, тобто в його судинній оболонці. Саме від одночасного розвитку запального процесу в райдужній оболонці (ірит) та циліарного тіла ока (цикліт) - патологічний процес і отримав таку назву.
 
Захворювання за статистичними даними найчастіше зустрічається у віці від 20 до 40 років.
 
Іридоцикліт має декілька класифікацій. Так в залежності від тривалості розвитку доцільним розрізняти іридоцикліт гострою, хронічної та рецидивуючої форми. За причиною виникнення захворювання може мати інфекційну, посттравматичну, інфекційно-алергійну, післяопераційну та іншу природу виникнення.

Які основні причини розвитку іридоцикліту?

Встановити причину захворювання не завжди є можливим. На його розвиток може вплинути як патологічні процеси зі сторони очей, так і інших органів та систем.
Так розвиток захворювання на тлі ураження очей є досить рідким явищем. Спровокувати його може травми очного яблука проникаючого характеру, оперативні втручання, запалення інших відділів ока.
 
У більшості випадків іридоцикліт пов'язується з розвитком загальних захворювань (ендогенний іридоцикліт):
  • інфекційні захворювання, що викликаються бактеріями або грибками (наприклад, туберкульоз або грип);
  • захворювання ендокринної системи;
  • наявність в анамнезі хронічних інфекцій (синусит, карієс, гайморит);
  • захворювання сполучної тканини (ревматизм, подагра, псоріаз).

Основні прояви іридоцикліту

Першочергово при розвитку захворювання у хворого виникають скарги на больові відчуття в очах, які при гострій формі є дуже інтенсивними. 
Далі характерним для запалення є виникнення наступних станів:
  1. поява “туману” перед очима;
  2. підвищена чутливість до світла;
  3. сльозотеча;
  4. дискомфорт та біль при легкому натисканні на очне яблуко;
  5. зміни забарвлення райдужної оболонки ока у червоний або ржавий колір, наростання набряку.
Також зовнішньо спостерігаються зміни зі сторони зіниці ока, вона може мати неправильну форму та практично не реагує на світло. Це пояснюється утворенням спайок між кришталиком та райдужкою ока. 
 
Небезпечною особливістю іридоцикліту є те, що захворювання стрімко переходить у хронічну форму з наступними частими рецидивами.

Діагностика та лікування

Лікар офтальмолог починає процес встановлення діагнозу з вислуховування скарг та аналізу клінічної картини. Наступним етапом є проведення ряду інструментальних методів дослідження, а саме біомікроскопії, коли досліджується передня камера ока. За допомогою щілинної лампи у разі розвитку захворювання можливо встановити накопичення в передній камері ока гною у вигляді тонкої смужки або внаслідок розриву кровоносної судини ексудат забарвлюється в червоний колір.
 
З метою встановлення причини, що викликала запалення оболонки ока можливе проведення консультацій ряду вузькопрофільних спеціалістів.
Тактика лікування є комплексною та зазвичай тривалою. Так з метою усунення виниклого ексудату в передній камері ока (гній, кров), запального процесу найчастіше проводиться лікування антибактеріальними засобами, гормональними препаратами у вигляді крапель, засобами для розширення зіниці. Призначена терапія є індивідуальною в залежності від причини, так при алергійному іридоцикліті основою лікування є антигістамінні, а при аутоімунній формі - імуномодулятори.
Доцільним буде проведення фізіотерапевтичних процедур (електрофорез, УВЧ).
 
З метою запобігання іридоцикліту важливо вчасно лікувати інфекційні захворювання та не допускати їх переходу у хронічну форму. 
При появі дискомфортних симптомів зі сторони зору, не вдавайтеся до самостійного усунення проявів, а одразу зверніться до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм