Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Макулодистрофія: основні причини зниження зору з віком

Макулодистрофія: основні причини зниження зору з вікомЗниження зору значно впливає на якість нашого життя. Для макулодистрофії найбільш характерні ураження зору з віком. Люди з даною патологією починають бачити все в розмитому вигляді, неначе в “тумані”. Розберемо детальніше які фактори спричиняють зниження зору та чи можливо їм запобігти.
Макулодистрофія - це патологічний стан, для якого характерно ураження сітківки з наступним зниженням частоти зору, зокрема у людей похилого віку. Відповідно чим старшою є людина, тим більші ризики розвитку макулодистрофії. Особливо в зону ризику входять жінки. Захворювання на обох очах може набрати обертів всього за декілька місяців та має хронічний характер.
 
Розрізняють дві форми макулодистрофії - суха та волога.
Так для сухої форми захворювання характерне накопичення між сітківкою ока та кровоносними судинами залишків хімічних речовин, продуктів життєдіяльності. Далі ці залишки формуються у жовті горбки. Наступним етапом захворювання є перехід його у вологу форму.
Випадків переростання вологої форми макулодистрофії є значно менше. Однак і перебіг її є тяжчим. Так високі ризики відшарування сітківки, внаслідок проростання під неї судин, які є дуже ламкими та потрапляння ексудату, що тисне на сітківку і спричиняє відшарування.

Які фактори впливають на розвиток макулодистрофії?

Механізм розвитку малодистрофії полягає у більшості випадків в руйнуванні судин сітківки, навіть і в капілярах (зменшується їх просвіт). Це своєю чергою викликає порушення живлення внутрішньої оболонки ока. 
 
Спричинити регенерацію судин можуть наступні стани:
  • спадковий фактор;
  • тривале знаходження під сонячними променями;
  • надмірна маса тіла (ожиріння);
  • атеросклероз;
  • цукровий діабет;
  • відсутність раціонально харчування та як наслідок дефіцит корисних мікроелементів (авітаміноз);
  • постійне зазнавання стресу;
  • високий артеріальний тиск (гіпертонічна хвороба).

Симптоми, що вказують на розвиток макулодистрофії

  1. Підвищена чутливість до світла.
  2. Незначні больові відчуття.
  3. Зниження гостроти зору, “туман” перед очима, прямі лінії починають мати “зламаний” вигляд, предмети виглядають нечіткими.
  4. Стають помітні жовті утворення під сітківкою.
При досяганні пізньої стадії захворювання хворий втрачає можливість виконувати буденні речі, оскільки по центру ока вони спостерігають чорну пляму.

Діагностика та лікування

З метою допомоги лікарю встановити діагноз, важливо чітко описати ознаки порушення зору, що бачить хворий, аж до характеру ліній та плям.
Далі лікар офтальмолог проводить ряд обстежень, від визначення гостроти зору, аналізу стану очного дна та сітківки до КП (комп'ютерної периметрії).
 
Тактика лікування буде спрямовуватися на уповільнення розвитку захворювання з недопущення ускладнень та пізньої стадії.
Так основою терапевтичних заходів є введення ін'єкційно медикаментозних препаратів (всередину ока) та внесення корективів у спосіб життя, особливо харчування де мають переважати продукти насичені цинком, фолієвою кислотою та антиоксидантами.
Також такі пацієнті надалі повинні носити окуляри, слідкувати за часом проведеним під прямими сонячними променями  та гаджетами, книгами.
Обов'язковим є проходження профілактичних оглядів у офтальмолога.
 
Зауважимо, що проводити візити до лікаря важливо не тільки у тих випадках коли виникло захворювання, але й в цілях профілактики, що дасть можливість встановити ризики патології або виявити її на ранніх етапах.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм