Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Міопія: основні причини короткозорості

Міопія: основні причини короткозоростіЗа результатами досліджень відсоток людей, що страждає на міопію (короткозорість) значно збільшився. Відповідно це насамперед пов'язується з періодами пандемії та локдаунами. Найбільш уразливими до захворювання стали діти. Вчені таке явище називають - карантинною міопією. Малорухомий спосіб життя з активним використанням гаджетів досить негативно вплинуло на зір. Тому розберемо детальніше, які перші симптоми будуть вказувати на розвиток міопії та які додаткові фактори можуть викликати захворювання.
Міопія - це патологічний стан зі сторони зорового органу, який характеризується формуванням зображення не на самій сітківці, а перед нею. Саме внаслідок розвитку даного механізму для хворих людей зображення, що знаходяться на відстані втрачає чіткість, мутніє.
Короткозорість може розвинутися у будь-якому віці!

Основні причини міопії

  1. Дефіцит вітамінів та мінералів (авітаміноз).
  2. Хвороби органів зору (наприклад, астигматизм).
  3. Неправильна корекція зору (найчастіше виникає коли людина проводить самостійне призначення окулярів або лінз).
  4. Надмірне навантаження на зір.
  5. Спадковий фактор.
  6. Патології зі сторони судин.
  7. Метаболічні порушення, внаслідок яких погано засвоюються необхідні корисні мікроелементи.
  8. Анатомічні особливості (неправильна форма очного яблука).
Як провокуючий фактор на розвиток міопії впливає безпосередньо наш спосіб життя: читання на близькій відстані, відсутність збалансованого раціону, неналежні умови праці, а саме погане освітлення або навпаки занадто яскраве, тривале знаходження за гаджетами, що спричиняє постійне напруження очей.

Які симптоми вказують на розвиток міопії?

Помітити розвиток міопії не дуже складно. Так предмети на дальній відстані будуть зображуватися нечітко та розмито у порівнянні з зображенням на близькій відстані.
Захворювання має прогресуючий характер. Тобто на початку порушення людина навіть може не придавати особливої уваги виниклим симптомам, однак вже через деякий час чітка картинка з'являється все на меншій відстані.
 
Додатково виникають наступні стани:
  1. Людина починає майже постійно мружити очі.
  2. Дискомфортні відчуття в очах.
  3. Головний біль.
  4. Порушення орієнтування в нічний час доби.
  5. Зміни зі сторони психоемоційного стану: відсутність можливості нормально бачити викликає часті зміни настрою, від роздратованості до тривожності.
  6. При наростанні тяжкої форми міопії високі ризики відшарування сітківки, розвитку катаракти, що пов'язується з високим підвищеним внутрішньоочним тиском та навіть повної втрати зору.

Діагностика та лікування

Діагностування захворювання базується на проведенні ряду обстежень: визначення гостроти зору, в тому числі в динаміці; дослідження очного дна; КТ ока.
Важливо визначити не лише саме захворювання - міопія, а і її тип та ступінь тяжкості.
 
На основі результатів досліджень тактика коригування зору полягає у призначенні окулярів або лінз, вправ для очних м'язів (гімнастика для очей) та препаратів для нормалізації акомодації. При необхідності можливе проведення оперативного втручання. Так найпоширенішими методами, в залежності від ситуації, є лазерна корекція, хірургічне втручання (проводиться заміна кришталика), яке є доцільним при вродженій міопії або її запущених формах та апаратне лікування (колірнеімпульсне лікування). 
 
Велике значення відіграє й спосіб життя пацієнта, тому при необхідності вводяться корективи в режим харчування та гігієни зору (робити перерви в роботі).
 
Не варто відтермінувати візит до окуліста при появі проблем з зором. Адже при паралельному впливі провокуючих чинників стрімкість розвитку міопії буде тільки зростати. Також окрема важлива роль повинна приділятися профілактичним оглядам в офтальмолога, що дасть можливість вчасно діагностувати порушення.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм