Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гіфема: причини розвитку кровотечі в передній камері ока

Гіфема: причини розвитку кровотечі в передній камері окаНа перший погляд, мінімальне як вам здавалося механічне пошкодження ока може призвести до розвитку ряду ускладнень, від зниження зору до повної його втрати, а можливо це при утворенні крововиливу в передню камеру ока. Розберемо детальніше, що собою являє крововилив в оці та які методи лікування при цьому застосовуються.
Гіфема - це патологічний стан, що являє собою потрапляння крові в передню камеру ока між райдужкою та рогівкою. Зазначимо, що травматична гіфема може викликатися ударом або виникати спонтанно. 
Кількість крові, яка може виникнути при гіфемі може варіюватися від тоненької смужки, яку можливо побачити лише під мікроскопом до повного заповнення передньої камери.

Причини

У більшості випадків захворювання виникає в результаті механічного впливу - травми очного яблука. Травми можуть мати, як проникаючий характер з пошкодженням усіх оболонок ока, так і бути тупими без прямих пошкоджень. При проникаючих пораненнях відбувається розрив оболонок та кровоносних судин, тому кров виливається в передню камеру.  Поява кровотечі при тупій травмі пояснюється різким перепадом тиску в очному яблуці, при якому порушується цілісність судин і оболонок.
Більш рідкіснішими провокуючими факторами є проведення оперативного втручання на очах, коли відбувається пошкодження судин райдужки ока  та розвиток захворювань ока на постійній основі. Так до таких захворювань можна віднести тромбоз, некомпенсований цукровий діабет та новоутворення в оці.
Відповідно при травмах, поява гіфеми може бути випадковістю, однак при розвитку патологій симптоми можуть виникати досить часто.  

Симптоми

У більшості випадків хворі починають помічати зниження зору або навіть його втрату, це є однією з перших ознак.  При розвитку мікрогіфеми зображення можу бути дещо розмитим, не є виключенням збереження зору в нормі. 
Око може мати червоний відтінок. Також можливо помітити невелику кількість крові внизу райдужки.
Зазначимо, що симптоми захворювання залежатимуть від кількості крові, яка накопилася. Так для першої стадії характерно поява “туману” перед очима та візуально спостерігається невелика  смужка крові. 
При другій та третій стадіях кров заповняє передню камеру ока від 1/3 до половини та більше. Відповідно рівень крові досягає середини райдужки, знижується чіткість зору, виникає запаморочення та головний біль. 
Четверта стадія або тотальна гіфема є найнебезпечнішою, коли око повністю заповнюється кров'ю. У такому випадку зазвичай розвивається сліпота, рідше зберігається світло сприйняття. 
 
Важливо вчасно звернутися до спеціаліста оскільки при відсутності лікування та повного заповнення передньої камери ока кров'ю, можливий розвиток ряд ускладнень: 
  • збільшується “просочення” рогівки кров'ю, що приводить до зниження гостроти зору;
  • підвищення внутрішньоочного тиску;
  • вторинна глаукома.

Діагностика

Встановлення діагнозу базується на проведенні збору анамнезу з визначенням можливої причини появи гіфеми. Обов'язково відбувається перевірка гостроти зору та вимірювання внутрішньоочного тиску.
Дослідження проводяться за допомогою офтальмоскопії та щілинної лампи. 

Лікування 

Зір людини може відновлюватися з часом самостійно під дією гравітації, коли кров опуститься нижче по передній камері, оскільки кров є тяжчою за внутрішньоочну рідину.
А методи лікування гіфеми залежатимуть від основної причини та площі ураження. Так кров може самостійно розсмоктуватися, або ж можливе призначення спеціальних очних крапель, судинозміцнювальних та кровозупинних препаратів.
При відсутності результату від консервативного методу лікування є доцільним призначення оперативного втручання з наступним видаленням гіфеми.
 
Надалі лікар рекомендуватиме дотримувати наступні методи відновлення:
  1. Відмова від фізичних навантажень.
  2. Своєчасне звернення за допомогою при появі больових відчуттів.
  3. Застосування спеціальних очниках капель.
  4. Носіння м'якої пов'язки з метою захисту ока від механічних пошкоджень.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм