Перевозка больных

Лечение алкоголизма

Медичне обладнання в ITMED

Похмільний синдром та методи його усунення

Похмільний синдром та методи його усуненняКожен, хто хоч раз перебрав з алкогольними напоями, на наступний ранок стикався з похміллям. Причин, чому хтось після бурхливої вечірки не може піднятися з ліжка, а хтось відчуває прилив бадьорості, досить багато і всі вони індивідуальні для кожного. Спробуємо з'ясувати, як побороти похмілля або пом'якшити його симптоми.

Похмільний синдром– це порушення загального стану організму, яке настає через кілька годин після вживання алкоголю.

Вид алкоголю не впливає на розвиток похмілля та його тяжкість, мова йде про перевищення індивідуальної норми. Заведено вважати, що для здорової людини критичною дозою для розвитку похмільного синдрому є 1 грам етилового спирту на 1 кілограм маси тіла.

Види похмілля

Існує два види похмільного синдрому: психологічний та фізичний види.

У першому випадку людина починає відчувати різні почуття, від сорому до часткової амнезії.

Фізичний вид проявляється наступними підвидами:
  • на ранок після застілля людина прокидається з гарним самопочуттям, а симптоми похмілля починають проявлятися ближче до обіду;
  • прояв сильної інтоксикації у вигляді нудоти, блювоти та зневоднення;
  • третій вид характеризується сильним головним болем;
  • для четвертого виду характерно прояв світлобоязні та гострої реакції на звуки.

Симптоми

  • нудота, з можливою блювотою: алкоголь, потрапивши до шлунку, провокує виділення великої кількості шлункового соку, активізує роботу кишківника, що і викликає нудоту;
  • відсутність апетиту;
  • почервоніння очей, гостре реагування на звуки та світло;
  • печія;
  • набряки;
  • головний біль пульсуючого характеру: найчастіше з'являється внаслідок зневоднення, оскільки зменшення рідини викликає підвищення артеріального тиску та як наслідок – головний біль;
  • відчуття спраги, яке супроводжується сухістю в роті;
  • стан апатії, пригніченість;
  • тремор.

Причини


Основна причина в появі похмільного синдрому – це накопичення ацетальдегіду, продукту у кілька разів токсичного, ніж спирт в чистому вигляді. Організм не справляється з переробленням алкоголю, який надходить в підвищених дозах, таким чином, відбувається отруєння ацетальдегідом. У великих кількостях він здатний викликати втрату свідомості та порушення рухової активності.

Як побороти похмілля?
  1. Рясне пиття, оскільки організм зневоднений, що призводить до сповільненого виведення токсинів.
  2. Сон, допоможе швидше відновитися. Якщо немає можливості, прийняття контрастного душу допоможе прийти в себе. Також для кращого ефекту, після душу можна зробити легкі фізичні вправи.
  3. Сніданок: навіть якщо апетиту немає, важливо не відмовлятися від їжі. Тільки нехай це буде вибір в сторону бульйону, свіжих фруктів та овочів.
  4. Приймання сорбентів, для виведення токсинів зі шлунково-кишкового тракту, наприклад Сорбін.
  5. Знеболювальні, при розвитку сильного головного болю, але тільки з обережністю, оскільки передозування може тільки погіршити стан.  Або ж можна замінити, на препарати від похмілля.  Наприклад, Алкогон: препарат швидко очищає організм від алкогольних токсинів, полегшує похмільний синдром та зменшує негативний вплив алкоголю на всі системи організму.  У складі препарату лікарські трави.  Важливо перед застосуванням ознайомитися з протипоказаннями.
Заборонено боротися з похміллям за допомогою алкоголю.  Оскільки навіть приймання невеликих доз на наступний день після застілля може спровокувати розвиток запою.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм