Перевозка больных

Лечение алкоголизма

Медичне обладнання в ITMED

Кашель курця: наскільки небезпечно для здоров'я палити?

Кашель курця: наскільки небезпечно для здоров'я палити?31 травня відзначається Всесвітній день без тютюну. Саме сьогодні кожен повинен згадати про шкоду куріння і задуматися про те, до яких наслідків для здоров'я може привести ця згубна звичка. Наприклад, паління провокує так званий кашель курця, хронічний перебіг якого призводить до згубних наслідків.

Що таке кашель курця?

Кашель - це один із захисних механізмів людського організму, за допомогою якого не допускається попадання сторонніх предметів в дихальні шляхи і легені. Також за допомогою кашлю з організму виводяться слиз і шкідливі часточки. Хронічним вважається кашель, який триває 8 тижнів і довше. Зазвичай він не пов'язаний з гострим перебігом інфекції дихальних шляхів, його причину потрібно шукати в іншому. Якщо під час кашлю у людини рясно виділяється мокрота, є гнійні виділення, кров, потрібно терміново звертатися за медичною допомогою.

Хронічний кашель, спровокований частим і тривалим тютюнопалінням, називається кашлем курця. Найчастіше він пов'язаний з хронічним бронхітом або ж з хронічним перебігом обструктивного захворювання легень.

Щоб позбутися згубної звички курити, можна використовувати препарат «Нікотінекс». Він сприяє зниженню тяги до паління, полегшує синдром відміни, коли людина кидає палити, допомагає позбутися кашлю курця.

Хвороби, які викликають кашель курця

Отже, кашель курця найчастіше викликають 2 хвороби: хронічний бронхіт та хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ).

Хронічним бронхітом називається запалення слизової оболонки бронхів, яке провокується тривалим впливом на організм шкідливих факторів, перш за все - куріння. Причому мається на увазі як активне, так і пасивне куріння, адже шкоду приносить сигаретний дим, який вдихає людина. Головний симптом хронічного бронхіту - тривалий кашель. При хронічному бронхіті кашель найчастіше вологий, з виділенням мокроти. Хронічний бронхіт плутають з кашлюком, астмою та іншими хворобами дихальних шляхів, тому для коректної постановки діагнозу потрібен час і кваліфікований лікар.

Хронічне обструктивне захворювання легень - це запалення дихальних шляхів, яке викликає постійне звуження просвіту бронхів. Цю хворобу також переважно викликає саме куріння. При ХОЗЛ кашель нападоподібний, викликає задишку, нестачу повітря.

Діагностика хвороб, пов'язаних з хронічним кашлем

Щоб виявити, яка саме хвороба провокує постійний кашель, пацієнту потрібно пройти ряд діагностичних процедур. Серед них можуть бути:
  • спірометрія для виявлення обструкції (звуження) бронхів;
  • рентген органів грудної клітини;
  • бронхопровокаційний тест;
  • дослідження мокротиння;
  • бронхоскопія;
  • КТ легенів тощо.
Для постановки діагнозу лікар обов'язково враховує факт куріння або ж пасивного куріння пацієнта.

Чи можна вилікувати кашель курця?

У більшості випадків кашель курця піддається лікуванню, якщо людина кине палити і звернутися за медичною допомогою. Дуже важливо послідовно і точно виконувати всі рекомендації лікаря, змінити свій спосіб життя: відмовитися від паління, більше рухатися, правильно харчуватися. Допоможе подолати залежність від нікотину і позбутися від нападів кашлю курця препарат «Нікотінекс» на рослинній основі.

Курець повинен зрозуміти одне: поки він не кине палити, вилікуватися від кашлю буде неможливо. Крім того, хвороба обов'язково буде посилюватися. Куріння викликає не тільки перераховані, але й набагато більш небезпечні хвороби, серед яких рак легені. Тому відмова від тютюнопаління - обов'язкова умова для здорового майбутнього.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм