Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Аневризма аорти: основні симптоми потоншення стінок судини

Аневризма аорти: основні симптоми потоншення стінок судиниАневризму аорти можна назвати патологією у вигляді “вибухівки сповільненого типу”, коли у будь-який момент може відбутися ускладнення у вигляді її розриву. Розберемо детальніше чому може виникнути аневризма аорти та які симптоми будуть вказувати на її розвиток.

Аневризма аорти - це патологічний стан, для якого є характерним розширення певної ділянки судини внаслідок потоншення або розтягнення її стінок. 
Патологія має прогресуючий характер з високою ймовірністю розвитку ускладнення у вигляді раптового розриву артерії. Як наслідок це призводить до внутрішньої кровотечі з необхідністю надання невідкладної допомоги.

Які фактори впливають на розвиток аневризми аорти?

Механізм розвитку аневризми аорти полягає в стоншенні стінки артерії або її пошкодженні при впливі певних патологічних факторів. Як наслідок при тиску крові судина не витримує навантаження та розтягується з наступною появою аневризми.

Вплинути на розвиток аневризми можуть наступні чинники:
  • травмування судини, в тому числі й при проведенні хірургічного втручання;
  • гіпертонія;
  • захворювання сполучної тканини;
  • атеросклероз (з відкладанням холестеринових бляшок).
Ризики розвитку захворювання підвищуються при наявності шкідливих звичок, ожиріння, малорухомого способу життя, захворювань серцево-судинної системи, впливі спадкового та вікового факторів (після 55 років).

Які симптоми будуть вказувати на розвиток аневризми аорти?

Тривалий час патологія може ніяк не проявлятися, особливо якщо аневризма маленького розміру. Тому практично у 90% аневризма завершується розривом аорти. 
Клінічна картина захворювання буде варіюватися в залежності від місця локалізації аневризми (наприклад, у висхідній частині аорти або її дузі). 
 
Наприклад, для аневризми дуги аорти буде характерна поява симптомів у вигляді больових відчуттів при ковтанні, кашлю та задишки, надмірного слиновиділення.
Аневризма грудного відділу аорти супроводжується розвитком больових відчуттів в спині, лівій руці та грудях, кашлю з виділення крові, задишки та синюшності шкірного покриву. 
А от при локалізації аневризми в черевному відділу аорти хворого турбуватиме блювання та відрижка, тяжкість в шлунку, больові відчуття в ділянці живота (епігастральній області) та відчуття пульсації в животі.
 
Як відмічається, виниклі симптоми можуть нагадувати за перебігом інші захворювання серцево-судинної системи, тому спроби самолікування або ігнорування проблеми можуть мати непоправні наслідки. 

Діагностика та тактика лікування

Діагноз - аневризма аорти, встановлюється у разі збільшення її діаметру у два та більше рази. Візуалізація патологічного процесу відбувається шляхом проведення УЗД серця, ЕКГ, КТ та рентгенографії, ангіографії.  
 
При встановленні діагнозу таким хворим необхідно регулярно проходити обстеження та огляди у лікаря кардіолога. Тактика лікування може бути у вигляді медикаментозної терапії або оперативного втручання. Це є індивідуально, в залежності від ряду факторів перебігу хвороби. Однак у більшості випадків проводиться хірургічне втручання, особливо у разі збільшення аневризми, розшаруванні стінок аорти, вираженій клінічній картині та ін.
 
Щоб знизити ризики розвитку ускладнень важливо проходити профілактичні огляди, особливо особам, що мають обтяжливий сімейний анамнез та інші фактори ризики; дотримуватися здорового способу життя; дотримуватися призначеного лікарем лікування. 
 
Відповідально ставтеся до свого здоров'я та проходьте обов'язкові профілактичні огляди. Це дасть можливість вчасно виявити порушення та запобігти розвитку ускладнень, особливо у випадках присутності аневризми у сімейному анамнезі.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм