Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Коарктація аорти: основні симптоми розвитку вади серця

Коарктація аорти: основні симптоми розвитку вади серцяКоарктація аорти (КоА) - це патологічний стан, для якого є характерним стеноз (звуження) аорти, найчастіше в ділянці її протокового відділу. Захворювання належить до вродженої вади серця та спричиняє формування двох зон кровообігу. 

Випадки КоА можуть спостерігатися, як в дитячому віці (гіпоплазія дуги аорти), так і дорослому (локальне звуження перешийка аорти). 

Провокуючі фактори

Достеменно не відомі основні причини розвитку захворювання. Тому спеціалісти опираються на ймовірні теорії формування вродженої вади серця. Наприклад, перенесення інфекційних захворювань жінкою в період вагітності (наприклад, краснуха) та вживання нею алкоголю та куріння; генетичні патології.

Які симптоми вказуватимуть на розвиток коарктації аорти?

Основним проявом коарктації аорти є підвищення тиску в аорті в ділянці перед її звуженням, що встановлюється при проведенні дослідження. 
Також характерною ознакою є артеріальна гіпертензія, однак з різницею тиску. Так, наприклад на верхніх кінцівках тиск на >10 мм рт. ст. вищий, ніж на підколінній артерії, або не є виключенням випадки різниці тиску на обох плечових артеріях.
Тобто в тиск в артеріях верхньої половини тіла є підвищеним, а в артеріях нижньої половини тіла - зниженим. 
 
Додатково спостерігаються при надмірному стенозі наступні симптоми:
  • головний біль;
  • носові кровотечі;
  • нудота та блювання;
  • порушення зору;
  • ослаблений або відсутній пульс на стегнових артеріях.
У разі порушення кровообігу в нижніх кінцівках у хворого можуть виникати скарги на слабкість при ходьбі, оніміння ніг. 
 
Відмітимо, що ступінь вираженості симптомів буде залежати від ступеня звуження аорти.
 
Даний стан потребує вчасне діагностування з відповідним лікуванням, адже КоА може ускладнюватися небезпечними для життя станами: серцева недостатність, відшарування аорти, приєднання інфекційного процесу, кровотеча та ін.
 

Діагностика та тактика лікування

У більшості випадків коарктація аорти діагностується при зверненні за допомогою при артеріальній гіпертензії або сильного головного болю. Візуалізація патологічного процесу відбувається шляхом проведення ЕКГ, рентгенографії грудної клітки, аортографії, ехокардіографії (трансторакальної).
 
Тактика лікування залежатиме від складності патологічного процесу. Дуже часто медикаментозна терапія може мати лише тимчасовий результат.
 
 Тому якщо різниця артеріального тиску між верхніми та нижніми кінцівками сягатиме >20 мм рт. ст., показане проведення оперативного втручання. Яке може відбуватися декількома методами: видалення звуженої ділянки аорти (резекція), аортопластика з наступним розширенням звуженої ділянки аорти, застосування стента та ін.
 
Надалі таким пацієнтам показане проходження обов'язкових профілактичних оглядів з метою запобігання рецидиву.
 
Відмітимо, що в середньому віком для проведення оперативного втручання вважається 20-30 років. Хоча при наявності показань можливо і більш ранньому віці. Спеціалісти зауважують, що в дитячому віці оперативне втручання дасть можливість запобігти розвитку критичного періоду у вигляді аневризми, супутніх клапанних вад.
 
Пам'ятайте, що проходження профілактичних оглядів є важливим етапом у вчасному діагностуванні та запобіганні патологій зі сторони серцево-судинної системи.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм