Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Тромбоемболія легеневої артерії: основні причини утворення тромбів

Тромбоемболія легеневої артерії: основні причини утворення тромбівТромбоемболія легеневої артерії належить до потенційно небезпечних для життя станів. Найчастіше тромби, що утворюються в нижніх кінцівках кровотоком пересуваються в легені, що і спричиняє ураження. Однак навіть такому небезпечному порушенню у більшості випадків можна запобігти. Як само? Далі з'ясуємо.

Тромбоемболія легеневої артерії (ТЕЛА) - це патологічний стан для якого є характерним закорковування просвіту судини або її гілок тромбом. При закритті просвіту легеневої артерії відбувається порушення кровопостачання в її окремій ділянці, що як наслідок викликає її загибель.
 
Дане захворювання є небезпечне ще і тим, що воно не має вікових чи гендерних розподілів. 
 
Збільшення кількості випадків ТЕЛА пов'язується з пандемією COVID-19. Так тромбоз є одним із можливих видів ускладнень, що дуже часто завершується летальним результатом.
 
Механізм розвитку тромбоемболії полягає в тому, що при формуванні тромбу в нижніх кінцівках або тазу можливе відокремлення його частинки, яка з кров'яним руслом прямує до серця, а згодом і до легеневої артерії. Утворення тромбів у більшості випадків пов'язується з малорухомим способом життя та його наслідками: розширення вен та утворення кров'яних згустків.

Провокуючі фактори

Першочергово аби запобігти розвитку ТЕЛА  важливо розуміти, чи входить людина в зону ризику. Так найчастіше особливу увагу стану своїх судин необхідно приділити вагітним, особам, що ведуть малорухомий спосіб життя, а також тим, хто має в анамнезі захворювання крові, ожиріння, варикоз або вроджену схильність до утворення тромбів. 

Основні симптоми

При потраплянні тромбу або його частини в легеневу артерію у хворого одразу виникає:
  • задишка;
  • больові відчуття в грудині гострого характеру;
  • слабкість та втрата свідомості;
  • зниження артеріального тиску;
  • набухання вен шиї;
  • кровохаркання. 
Оскільки ці прояви мають стрімкий характер та свідчать про розвиток емболії, що відповідно підвищує ризики летального результату, важливо звертати увагу на стани передвісники, а саме тромбоз глибоких вен.
 
Так можливо спостерігати набряк нижньої кінцівки, зміни зі сторони забарвлення шкіри на ній на синюшно-багряний. Додатково спостерігається підвищення температури тіла та больові відчуття в кінцівки. Зовнішньо помічається розширення поверхневих вен.

Діагностика та лікування

З метою встановлення діагнозу проводиться ряд лабораторних та інструментальних методів дослідження:
  • дослідження крові (при ТЕЛА високий рівень серцевих тропонінів);
  • рентгенографія;
  • ЕКГ;
  • ЕХО-КГ;
  • УЗД судин (глибоких вен нижньої кінцівки);
  • КТ ангіографія.
Зауважимо, що стратегія діагностичних заходів є індивідуальною, в залежності  від стану хворого.
 
Тактика лікування полягатиме в блискавичному початку оксигенотерапії, призначенні антикоагулянтів та тромболітичних препаратів. Остання терапія буде доцільною при важкому перебігу.
 
Оперативне втручання буде проводитися у разі відсутності результату від консервативної терапії та розвитку критичного стану хворого. Основна мета - це видалення тромбу (емболектомія).

Які методи допоможуть знизити ризики розвитку тромбів та безпосередньо ТЕЛА?

  1. Активний спосіб життя.
  2. У разі виникненні проблем з венами, наприклад, втрата їх тонусу необхідно користуватися компресійними панчохами. Це і стосується підвищеного ризику утворення тромбів - варто звернутися вчасно до лікаря та дотримуватися необхідного лікування.
  3. Лікування варикозу при його наявності.
  4. Здорове харчування та водний баланс.
  5. Забезпечення організму необхідними мікроелементами. З цією метою рекомендуємо “Цістозірам”, препарат який нормалізує процес кровотворення маючи у своєму складі лише природні компоненти. Перед початком курсу проконсультуйтеся з лікарем. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм