Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Артеріальна гіпертензія: основні причини та методи профілактики

Артеріальна гіпертензія: основні причини та методи профілактикиЗ проблемою високого артеріального тиску стикається майже кожен третій українець, і що гірше відсоток населення з гіпертонічною хворобою в анамнезі тільки зростає. Погіршує ситуацію і пізнє звернення до лікаря, коли прояви гіпертензії набрали обертів. Як же можливо контролювати артеріальний тиск та які фактори впливають на його підвищення? Далі з'ясуємо.

Артеріальна гіпертензія або гіпертонія - це патологічний стан для якого є характерним стійке підвищення АТ, тобто коли показник перевищують 140/90 мм. рт.ст.
Порушення може виникати, як на тлі іншого патологічного процесу в організмі, так і виступати самостійним захворюванням. 

Провокуючі фактори

  1. Стрес.
  2. Понаднормова робота.
  3. Вплив робочої діяльності, яка пов'язана зі знаходженням в умовах постійного шуму, вібрації, низьких температур.
  4. Спадковий фактор.
  5. Ожиріння та високий рівень холестерину в крові.
Також зауважимо, що на процес підвищення тиску впливають безліч факторів, від часу доби, стану судин до віку людини.

Які симптоми вказують на розвиток гіпертонічної хвороби?

Небезпекою гіпертонії є те, що вона дуже часто протікає безсимптомно і дає про себе знати лише при приєднанні до патологічного процесу ускладнень.
До найпоширеніших проявів гіпертонії, які можуть виникати як окремо, так і разом, належать:
  1. Головний біль, що найчастіше локалізується в ділянці потилиці та запаморочення.
  2. Поява “мушок” перед очима.
  3. Нудота.
  4. Носова кровотеча.
  5. Почервоніння шкірного покриву (обличчя, руки, груди).Прискорене серцебиття та поява відчуття тривоги.
Відмітимо, що не залежно від інтенсивності розвитку клінічної картини гіпертензії, її наслідки можуть торкнутися кожного. Як результат це дуже часто спричиняє раннє припинення лікування, як тільки показники тиску приходять до норми. Це своєю чергою підвищує ризики повернення до первинного стану, синдрому відміни з різким підвищенням АТ та гіпертонічного кризу, інфаркту або інсульту.

Діагностика та лікування 

Першочергово вказувати на розвиток гіпертонії будуть отримані показники під час вимірювання АТ. Дослідження відбувається упродовж декількох днів і при триманні позначки вище норми додатково проводиться ряд обстежень:
  • УЗД серця;
  • ЕКГ;
  • лабораторні аналізи крові;
  • холтерівське добове моніторування.
Тактика лікування при діагностуванні гіпертонії є індивідуальною та комбінованою, й залежатиме від стадії захворювання, причини, що його викликала та виниклих ускладнень. Основою є внесення корективів у спосіб життя та додаткове призначення ряду медикаментозних препаратів: сечогінні, седативні, бета-адреноблокатори та ін.

Вимірювання артеріального тиску

З метою контролювання свого самопочуття, особливо при схильності до коливань АТ важливо поводити його регулярні вимірювання. Сьогодні це можливо зробити будь-де, як у медичному закладі, аптеках, так і в домашніх умовах, що є найбільш доцільним та зручним. Тому подбайте про придбання приладу для вимірювання АТ зі зручним для вас механізмом (механічний, автоматичний та ін.). Рекомендуємо зробити свій вибір в медичному маркеті ITMED.
 
Як же правильно вимірювати АТ? Важливо за 30-60 хв виключити вживання кофеїновмісних напоїв та тютюнопаління. Особа сідає на стілець обпершись на стінку, а ноги ставляться рівно на підлогу. Рука розташовується на рівні серця, а манжета тонометра фіксується так, щоб її нижній край знаходився не менше ніж на 2 см вище ліктьового згину. Для достовірності результатів необхідно проводити вимірювання на обох руках.

Профілактика

Основним методом запобігання розвитку артеріальної гіпертензії є безпосередньо наш спосіб життя:
  • мінімальне вживання солі;
  • відмова від шкідливих звичок;
  • контролювання маси тіла;
  • активний спосіб життя.
Також з метою зниження ризиків інсульту та інфаркту, нормалізації артеріального тиску рекомендуємо придбати препарат “Цістозірам”. Попередньо проконсультуйтесь з лікарем з метою виключення протипоказань.
При погіршенні самопочуття одразу викликайте швидку, адже це може свідчити про розвиток гіпертонічного кризу (ускладнення гіпертонії)!

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм