Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Синдром розбитого серця: як метафора стала реальним захворюванням?

Синдром розбитого серця: як метафора стала реальним захворюванням?Синдром “розбитого серця” це зовсім не стан з романтичних книжок про нещасливе кохання. Дане порушення дійсно викликається сильним емоційним потрясінням, наслідки якого можуть викликати серцеву недостатність. Як запобігти патології та чи можливо вчасно виявити? Далі з'ясуємо.

Синдром Такоцубо або синдром “розбитого серця” - це патологічний стан для якого є характерним дисфункція лівого шлуночка та імітація серцевого нападу.
За статистичними даними ураженню підлягають жінки, вікової категорії - після 50 років. Також підвищуються ризики розвитку синдрому у людей, які мають нестійкий психоемоційний стан та мають в анамнезі захворювання неврологічного або психіатричного характеру.
 
Назва захворювання - такоцубо, походить від пастки для восьминогів, яка має форму горщика з вузьким горлом. Такі зовнішні зміни й відбуваються під час захворювання з лівим шлуночком.

Основні причини 

Достеменно точної причини розвитку синдрому Такоцубо не встановлено, однак існує тісний зв'язок виникнення порушення зі стресом. Так у разі впливу стресового фактора в кров “викидається” надмірна кількість гормону стресу - катехоламіну. Це своєю чергою викликає спазм коронарних артерій, порушення функціонування лівого шлуночка (тимчасово) та розвиток симптомів які нагадують серцевий напад.

Які симптоми вказують на розвиток синдрому Такоцубо?

До основних скарг, які виникають при розвитку патології належить поява:
  • печіння в грудях та гострий біль, який іррадіює в ліву руку;
  • покриття липким холодним потом, блідість шкіри;
  • прискорене серцебиття;
  • задишка;
  • зниження артеріального тиску. 

Діагностика та тактика лікування

Для лікаря важливо провести диференціальну діагностику. Адже синдром “розбитого серця” за своїм перебігом нагадує інфаркт міокарда. Однак при цьому в коронарних артеріях не спостерігається розвиток атеросклеротичного стенозу, наприклад як при інфаркті. Також відмінністю синдрому є те, що у більшості випадків попередньо хворі переживали сильне емоційне потрясіння (емоції щастя також не є виключенням).
 
Відповідно, щоб виключити серцевий напад проводиться ряд інструментальних методів дослідження: ЕКГ, коронарна ангіографія. 
 
Щодо надання допомоги та ускладнень синдрому Такоцубо, то було встановлено що ризики розвитку шлуночкової тахікардії, набряку легень або утворення тромбу існують. Не є виключенням летальний результат захворювання. Тому не варто недооцінювати дане порушення. 
 
Тактика лікування полягатиме у проведенні медикаментозної терапії, наприклад призначення бета-блокаторів, інгібіторів АПФ. Це дає можливість покращити стан коронарних судин.

Профілактика

Питання зменшення ризиків розвитку синдрому “розбитого серця” є досить складним, адже стрес є невіддільною частиною нашого життя. Хтось реагує на виниклі ситуації тяжче чим інші. Тому важливо вміти контролювати свою реакцію на стрес:
  • приділити увагу фізичним навантаженням;
  • знаходити час на відпочинок;
  • не придушувати виниклі емоції, особливо уникання стресових ситуацій стосується жінок в періоді менопаузи.
Синдром “розбитого серця” може бути тимчасовим явищем, коли серце відновлюється через декілька тижнів-місяців самостійно, або спричинити летальний результат. Тому важливо звертати увагу на виниклі дискомфортні відчуття, вчасно звертатися до лікаря та проходити профілактичні огляди.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм