Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які симптоми вказують на розвиток кишкової непрохідності?

Які симптоми вказують на розвиток кишкової непрохідності?Кишкова непрохідність належить до гострих станів, які потребують надання невідкладної медичної допомоги, адже при відсутності вчасного лікування можливий розвиток летального результату. Розберемо детальніше, які симптоми кишкової непрохідності. Це дасть можливості вчасно запобігти розвитку ускладнень.
Кишкова непрохідність - це патологічний стан, який характеризується порушенням (повним або частковим) пересування вмісту по травному тракту та обумовлений порушенням іннервації, гемодинаміки й моторики кишківника або механічною перешкодою. 
 
Тобто механізм розвитку кишкової непрохідності полягає у наявності перепони, для проходження харчової грудки. Захворювання може виникнути у будь-якому віці, навіть в однорічної дитини, наприклад при різкому переходу від материнського молока до “дорослої їжі” (прикорму). Однак, найчастіші випадки трапляються у похилому віці, що пов'язано з подовженням сигмовидної кишки та наявністю новоутворень (поліпи, пухлини).
 
Виділяють дві форми кишкової непрохідності:
  1. Динамічна форма кишкової непрохідності: найчастіше викликається травмами, отруєнням солями важких металів або перитонітом та супроводжується відсутністю довільних рухів товстої кишки. 
  2. Механічна форма кишкової непрохідності: основними причинами виступають наявність пухлини, перекрут кишки, розвиток спайок при наявності в анамнезі оперативних втручань.

Які провокуючі фактори розвитку кишкової непрохідності?

  1. Новоутворення, які викликають стиснення просвіту кишки зовні або зсередини.
  2. Гематома.
  3. Гельмінтні інвазії.
  4. Наявність стороннього тіла.
  5. Спазм м'язів кишківника.
  6. Спайкова хвороба.
  7. Заворот кишки.
У дитячому віці найчастішими причинами непрохідності є скупчення калових мас або потрапляння стороннього тіла.

Які симптоми вказують на розвиток кишкової непрохідності?

Специфічні ознаки кишкової непрохідності залежатимуть від причини, що її викликала. До загальних станів, які розвиваються незалежно від виду непрохідності належать:
  1. Больові відчуття в животі переймоподібного характеру (інтервал 10-15 хвилин). Коли причиною є заворот кишки біль є дуже сильним та може спричинити больовий шок.
  2. Нудота та блювання.
  3. Метеоризм, зовнішньо спостерігається асиметрія живота.
При досягненні патології критичного розвитку у хворого відмічається відсутність процесу сечовипускання, гіпертермія, тахікардія, з'являються ознаки сепсису та перитоніту.
 
При відсутності вчасної допомоги висока ймовірність гіповолемічного шоку, порушення обміну електролітів та на жаль летального результату. 

Діагностика та лікування

В першу чергу з метою встановлення кишкової непрохідності, важливо провести диференційну діагностику та виключити наявність перитоніту, гострого панкреатиту та серцево-судинних порушень, наприклад стенокардію.
Лікар проводить збір анамнезу та фізикальний огляд. Наступним етапом буде проведення рентгенографії, КТ та лабораторних аналізів крові в екстреному порядку.
 
При підтвердженні діагнозу пацієнту проводиться хірургічне втручання.
Проводити консервативне лікування зазвичай лікарями вирішується рідко, лише у випадках ранньої діагностики та при неможливості оперативного втручання.
 
При прояві симптомів, які описувалися раніше одразу зверніться за допомогою. Не варто приймати знеболювальне чи інші лікарські препарати, оскільки це “зітре” клінічну картину та ускладнить процес діагностики.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм