Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які симптоми вказують на розвиток пахової грижі?

Які симптоми вказують на розвиток пахової грижі?Існує широко розповсюджене твердження, що грижу може викликати виключно надмірне фізичне навантаження. І це дійсно так, однак які ще існують  провокуючі фактори та чи можливо запобігти появі утворення грижі? Далі з'ясуємо.
Пахова грижа - це патологічний стан при якому органи черевної порожнини виходять за межі передньої черевної стінки через паховий канал. Паховий канал локалізується серед м'язів живота. Все, що викликає внутрішньочеревний тиск може призвести до формування грижі. 
За статистикою чоловіки більше піддаються розвитку пахової грижі.
 
Зазначимо, що пахова грижа може мати набутий або вроджений характер. Так вродженій грижі неможливо запобігти й вона виникає через генетичну схильність (підвищуються ризики) або внаслідок недоношеної вагітності, коли в малюка не наростає очеревинна “кишеня”, що формується у внутрішньоутробному періоді для опускання яєчок з очеревини в мошонку. 
 
Набута форма має більш різноманітний перелік провокуючих факторів, на які можливо та важливо впливати, з метою зменшення ризиків розвитку пахової грижі. Так до основних причин набутої грижі належать:
  1. Слабкість м'язів черевного преса через малорухомий спосіб життя.
  2. Надмірна маса тіла (ожиріння) або навпаки критично низька вага.
  3. Підіймання тяжких предметів, надмірні фізичні навантаження.
  4. Закрепи та “тужіння” під час акту дефекації.
  5. Сильний постійний кашель, що також підвищує внутрішньочеревний тиск. Так у курців більший відсоток розвитку грижі, ніж у тих хто не палить.
  6. Травмування паху.
  7. Перенесення оперативного втручання на 12-палій кишці та черевній порожнині.

Прояви пахової грижі

Прояви захворювання залежатимуть від об'єму органів, які потрапили до грижового мішка та від розвитку супутніх ускладнень.
Так хворий починає помічати випинання кулястої форми, яке стає особливо помітним під час кашлю або фізичного навантаження. Також це викликає дискомфортні та больові відчуття, які локалізуються в пахвинній ділянці. При наявності в грижовому мішку й сечового міхура відбувається порушення сечовипускання.
 
На початковому етапі грижа вправляється, найчастіше процес вправляння відбувається в положенні лежачи. Важливо не допустити занедбання захворювання, коли грижу вже неможливо вправити. Зазначимо, що, на перший погляд, простий діагноз, як пахова грижа при відсутності лікування може викликати ряд ускладнень:
  1. Ущемлення пахової грижі.
  2. Кишкову непрохідність.
  3. Запальний процес та як наслідок перитоніт та кровотечу.

Діагностика та лікування

Встановлення діагнозу розпочинається з проведення лікарем хірургом пальпації, збору анамнезу та аналізу клінічної картини. Відповідно додатково можливе проведення УЗД органів черевної порожнини, рентгенографії.
 
Основним методом лікування пахової грижі є проведення оперативного втручання у різних його варіаціях. Тобто це може бути, як застосовування лапароскопічного методу без травмування органів та черевної стінки, так і вправляння грижового мішка в черевну порожнину з підшиванням спеціальної сітки (герніопластика).  
Консервативний метод лікування, тобто без проведення операції зазвичай застосовується щодо дітей які ослаблені, та полягає у застосуванні спеціального бандажа, що дає можливість запобігти розвитку ускладнень.
 
З метою зниження ризиків розвитку пахової грижі важливо застосовувати дозовані фізичні навантаження при цьому тренуючи м'язи живота, слідкувати за харчуванням та відмовитися від шкідливих звичок.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм