Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Запалення гемороїдальних вузлів: методи лікування

Запалення гемороїдальних вузлів: методи лікуванняГеморой - це незручне питання? Для більшості населення розвиток геморою є проблемою з якою звертаються до лікарів у разі неможливості більше стерпіти виниклі дискомфортні відчуття. Як наслідок патологічний процес є досить запущеним, що своєю чергою збільшує тривалість лікування та викликає супутні ускладнення. Розберемо які наслідки може мати ігнорування проблеми під назвою “геморой” та як вчасно запідозрити порушення. 
Геморой - це патологічний стан, який характеризується патологічним збільшенням гемороїдальних вузлів, що супроводжується кровотечею, запальним процесом та їх випадінням з анального каналу. 
 
В залежності від локалізації виділяють внутрішній геморой, коли гемороїдальні вузли розташовані під слизовою оболонкою прямої кишки та зовнішній геморой - вузли розташовуються під шкірою, нижче ректальної лінії. 
Геморой має чотири етапи розвитку. Так на першій стадії запалені лише внутрішні гемороїдальні вузли, при другій стадії зовнішні гемороїдальні вузли можуть самостійно вправлятися, а от уже при третій - потребують механічного вправлення. При четвертій стадії, гемороїдальні зовнішні вузли не вправляються, вони тромбовані або защемлені.

Що може спровокувати розвиток геморою?

  1. Закрепи, які виникають внаслідок зневоднення, дефіциту клітковини у вживаній їжі, тривале натужування при відвідуванні туалету.
  2. Надмірна маса тіла, особливо ожиріння абдомінального типу.
  3. Віковий фактор (ризики зростають з віком).
  4. Період вагітності.
  5. Малорухливий спосіб життя, сидяча робота.
  6. Надмірні фізичні навантаження.

Які симптоми вказують на можливий розвиток геморою?

Поява крові після або під час акту дефекації (кров яскраво червона, об'єм крововтрати може бути досить масштабним та спричиняти анемію).
Больові відчуття, які у більшості випадків є результатом розвитку додаткових патологічних станів - анальної тріщини або парапроктиту.
Зовнішньо спостерігається випинання гемороїдального вузла назовні анусу. При наростанні процесів дистрофії гемороїдальні вузли випадають з анального каналу.

Діагностика та лікування

У більшості випадків навіть зовнішній огляд та аноскопія  дає можливість встановити діагноз, однак з метою встановлення ступеня розвитку захворювання та виключення інших патологічних станів (рак) додатково проводиться іригоскопія, КТ, колоноскопія. 
 
Лікування залежатиме від стадії розвитку захворювання. Так на початковому етапі можливе проведення медикаментозного лікування (ректальні свічки, мазі), внесення змін до способу життя та малоінвазивних методів, а саме накладання латексних кілець, склеротерапія.
Хірургічне втручання проводиться при більш запущених випадках та полягає у проведенні гемороїдектомії.
 
З метою запобігання розвитку геморою важливо правильно харчуватися зі збільшеним вживання рослинних волокон, уникати зневоднення, дотримуватися дозованих фізичних навантажень. Відповідно при появі перших симптомів геморою, не варто стидатися, одразу зверніться до лікаря-проктолога. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм