Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Кіста селезінки: які причини формування доброякісного утворення?

Кіста селезінки: які причини формування доброякісного утворення?Селезінка належить до однієї зі сфер впливу на нашу імунну систему. При розвитку травм, запальних процесів або інших патологічних станів дуже часто на органі можуть формуватися кісти. Відповідно розберемо детальніше які симптоми виникатимуть при розвитку утворень та  що саме може спровокувати їх появу.
Нагадаємо, що кісти являють собою доброякісні порожнисті утворення, які заповнені всередині рідиною та відокремлені від навколишніх тканин капсулою. Щодо локалізації кісти в селезінці, то найчастіше її утворення є наслідком патологічних станів зі сторони інших органів та систем, наприклад, захворювань крові, пухлин або травм селезінки.
За статистичними даними жінки віком 35-60 років більше піддаються розвитку патології.

Види кіст селезінки

  • несправжні кісти: розвиваються внаслідок травм або як ускладнення після захворювань, операцій;
  • істинні кісти: провокуються патологічними процесами різного походження, часто під час внутрішньоутробного розвитку;
  • паразитарні кісти: викликаються бактеріями або паразитними мікроорганізмами, наприклад ехінококом.
Тому можемо зазначити, що основними причинами формування кіст є аномалії під час внутрішньоутробного розвитку, оперативні втручання, глистяні інвазії, травми селезінки, інфекційні та запальні процеси в організмі.

Які симптоми виникають при наявності кісти в селезінці?

Зауважимо, що у тому випадку, якщо утворення має невеликі розміри (до 2-х см), то специфічних симптомів може і не спостерігатися. Найчастіше кісту діагностують при плановому профілактичному огляді.
 
Перші симптоми починають виникати при збільшенні кісти у розмірах з завдаванням тиску на кровоносні судини та наступним розвитком запального процесу. Так у хворого виникають наступні скарги:
  1. Больові відчуття в животі (лівому боці) нападоподібного або постійного характеру.
  2. Зниження маси тіла (без причини).
  3. Відчуття постійного розпирання або тяжкості в животі (особливо після їди).
  4. Дискомфортні відчуття зі сторони органів дихання (задишка, кашель).
  5. Слабкість, лихоманка.
Відповідно до збільшення розмірів кісти, симптоми стають інтенсивнішими. Додатково може приєднуватися до захворювання нудота та блювання.

До яких негативних наслідків може призвести кіста?

Варіантів ускладнень зі сторони кісти селезінки може бути декілька. Найрозповсюдженішими з них є нагноєння кісти при приєднанні інфекції з наступним розвитком симптомів інтоксикації.
Найнебезпечнішим станом, що може спричинити кіста це її розрив з вивільненням вмісту в черевну порожнину. У хворого виникають гострі напади больових відчуттів, важка інтоксикація та перитоніт.
Не виключенням переродження кісти в злоякісну форму на тлі інфекційного процесу.

Діагностика та лікування

Як зазначалося вище у більшості випадків встановлення діагнозу - кіста селезінки, відбувається під час планових оглядів з проведенням УЗД або КТ. 
 
Лікування залежатиме від типу кісти та наявних ускладнень (переродження в злоякісну форму). 
Так зазвичай проводиться видалення утворення лапароскопічним методом. При не паразитарній формі кісти, коли її розміри не перевищують 5 см та не викликають ускладнень доцільним буде проведення тактики спостереження. УЗД варто буде проходити 2 рази на рік, з метою спостереження динаміки росту. 
Якщо причиною кісти стали гельмінти, лікування дещо буде відрізнятися від традиційних методів.
 
Не нехтуйте профілактичними оглядами, оскільки це дасть можливість виявити патологію ще на початковому етапі. У тому випадку, якщо вас починають турбувати дискомфортні відчуття (зазн.вище) одразу зверніться до лікаря. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм